Mario Zubović primio prvog španjolskog predsjednika Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je u službeni posjet prvog španjolskog predsjednika Europskog parlamenta Enriquea Barona Crespa, čiji je mandat trajao od 1989. do 1992. Razgovoru su nazočili i Manuel Salazar, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj te Marija Pejčinović Burić, članica Odbora za vanjsku politiku.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović osvrnuo se na nedavne parlamentarne izbore, konstituiranje Sabora te izbor koalicijske Vlade. Naglasio je da će Vlada poduzeti sve kako bi RH što prije ušla u EU i NATO savez, ističući kako se RH trudi da brzo i kvalitetno pregovara s EU, u želji da pregovori budu dovršeni do 2009. godine. Istaknuo je da je RH napravila velik napredak u vezi s prilagodbom zakonodavstva i infrastrukture.

Enrique Baron Crespo iskazao je podršku Republici Hrvatskoj u pristupanju Europskoj uniji. Razmijenio je iskustva oko pristupanja Španjolske EU osamdesetih godina te iskustva iz posljednja tri proširenja EU. Istaknuo je važnost aktivnijeg provođenja reformi ako RH želi sudjelovati na sljedećim izborima za Europski parlament. Upozorio je na probleme s korupcijom te dodao kako je cjelokupna situacija bolja nego prije dvije godine. Razgovaralo se i o ulozi nacionalnog parlamenta kada Sabor bude pripravan sudjelovati u parlamentarnom životu Europske unije.
 

Author: Služba za odnose s javnošću