Francuska ministrica Haignere podupire napore Hrvatske za ulazak u EU

Zagreb - Claudie Haignere, ministricu za europske poslove Francuske Republike primili su u radni posjet Gordan Jandroković, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, mr. sc. Neven Mimica, predsjednik Odbora za europske integracije, prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju i prof. dr. sc. Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i voditelj  Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru. 

Gordan Jandroković zahvalio je na svesrdnoj stručnoj i ekspertnoj pomoći koju Hrvatska prima od Francuske i rekao da je nedavni posjet hrvatskih parlamentaraca francuskom parlamentu bio izuzetno koristan jer je otvorio prostor za buduću suradnju. Ulazak u EU glavni je vanjskopolitički cilj Hrvatske oko kojeg postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka i koji se ne smije ugroziti. Stoga, „kao saborski zastupnici dajemo punu podršku Vladi da locira generala Gotovinu“, rekao je Jandroković. 

Francuska ministrica izjavila je da je francuska vlada svjesna volje i napora Hrvatske da učini sve kako bi ušla u europski krug. Naglasila je da je trenutna situacija izuzetno ozbiljna i teška za Hrvatsku koja treba dati dokaze o punoj i potpunoj suradnji s Haaškim sudom, odnosno treba podnijeti neoborive dokaze. „Želim da znate da je Francuska oduvijek podupirala i da će nastaviti podupirati Hrvatsku u njenim nastojanjima da uđe u EU“, izjavila je Haignere. 

Neven Mimica ocijenio je da je razina pripremljenosti Hrvatske za EU vrlo visoka, gledajući zadovoljenje političkih, gospodarskih, institucionalnih, te zakonodavnih kriterija. Postignuta je i visoka razina političke suglasnosti stranaka, što je potvrda da Hrvatska može brzo naprijed. Ističe da nitko ne bi trebao ni pomisliti da bi Hrvatska ugrozila svoju europsku budućnost zbog jednog neriješenog slučaja u dosadašnjoj suradnji sa sudom u Haagu. „Ne može se staviti znak jednakosti između pune suradnje s Haaškim sudom i pojavljivanja Gotovine u Haagu“, izjavio je Mimica, dodavši da će hrvatska Vlada podnijeti vjerodostojne dokaze svoje pune suradnje, nakon čega je na potezu EU. 

Claudie Haignere je rekla da se danas ponovno uvjerila u čvrstu volju Hrvatske da do kraja provede i ovu posljednju akciju do početka pregovora 17. ožujka, a Francuska će je u tome poduprijeti. Smatra da zbog svih napora koje je uložila i učinjenih reformi, Hrvatska može služiti kao model državama oko sebe. 

Pupovac je istaknuo da Europa za Hrvatsku nije samo vanjskopolitički, već i unutarnji cilj. Što se tiče pitanja Gotovine, rekao je da Europa treba znati da „Gotovina nije Hrvatska, a Hrvatska nije Gotovina“. Isto tako treba pravilno vrednovati sve što je Hrvatska učinila u jačanju regionalne suradnje, rješavanju manjinskih i izbjegličkog pitanja. „Kao onaj koji podržava Vladu, želim reći da ćemo u idućim tjednima pokazati da politika koju simbolizira Gotovina ne stanuje u Hrvatskoj.“, rekao je Pupovac.

Ministrici Haignere obratio se i Petar Selem složivši se s tvrdnjom da se ujedinjena Europa u budućnosti mora učvrstiti na zajedničkim sustavima vrijednosti, a jedan od njih zacijelo će biti kulturni identitet svake države.