Milorad Pupovac i Gordan Jandroković primili veleposlanika Wnendta

Zagreb - Predsjednici saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr. sc. Milorad Pupovac i Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primili su u radni posjet višeg zamjenika visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, veleposlanika Wernera Wnendta.

Veleposlanika Wnendta zanimala je aktualna situacija o pitanju povratka izbjeglica i raseljenih osoba u Republiku Hrvatsku. Milorad Pupovac je naglasio da se o tom pitanju osjeća napredak no još uvijek pod sjenom starog pristupa, točnije nekih ostataka politike koji se pokušavaju riješiti. "U otvorenom smo procesu u kojem vjerujemo da će novi val povratnika doći u Hrvatsku. Radi se o mlađoj strukturi i obiteljima s djecom.", naglasio je Pupovac.

U razgovoru s veleposlanikom Wnendtom predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković istaknuo je tri glavna vanjskopolitička cilja Republike Hrvatske: punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu te jednako važno pitanje razvijanja dobrosusjedskih odnosa u regiji. Rekao je da je Hrvatska ispunila sve kriterije za ulazak u europske integracije no ostalo je još samo jedno goruće pitanje, pitanje generala Gotovine. Nada se da će biti riješeno do 17. ožujka ove godine kada će započeti pregovori o pristupanju Europskoj uniji. 

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora ujedno je i najavio posjet Izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora parlamentu Bosne i Hercegovine početkom travnja ove godine kada će se otvoriti mogućnost razgovora o svim pitanjima između dviju država.