Veleposlanik John Ramsden ponudio pomoć Velike Britanije u tehničkim pripremama pregovaračkog procesa s EU

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije mr. sc. Neven Mimica primio je u radni posjet Johna Ramsdena, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Odnosi dviju država ocijenjeni su intenzivnima, brojni su parlamentarni kontakti, posebice putem COSAC-a (Konferencija odbora za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica EU), gdje Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora sudjeluje u statusu promatrača. 

John Ramsden je rekao  kako Velika Britanija smatra da Hrvatska ima vrlo pozitivnu ulogu u regiji, drži da je ostvaren izniman napredak na mnogim područjima, što je prepoznato od strane međunarodne zajednice. 

Glavni posao Odbora za europske integracije i dalje će biti rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s EU, te razmatranje osnovnih EU pitanja, dok će se novouspostavljeni Nacionalni odbor usredotočiti na pregovarački proces s EU. Postignut je politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka i dogovorena zajednička pregovaračka platforma s kojom Hrvatska nastupa pred EU, a hrvatska Vlada i Sabor zajednički će djelovati u pregovaračkom procesu, rekao je Mimica.

U službeni posjet Hrvatskoj, 23. veljače, dolazi lord Grenfell, predsjednik EU Odbora u Gornjem domu britanskog Parlamenta. Cilj posjeta je susret s hrvatskim parlamentarcima, kako bi u osobnom kontaktu mogao dati što više tehničkih uputa za pregovarački proces s EU. „Velika Britanija želi da se Hrvatska što bolje pripremi za pregovore“, rekao je veleposlanik Ramsden, dodavši da je velika uloga upravo parlamenata u procesu pregovaranja. Istaknuo je kako Velika Britanija pozdravlja sve napore koje Hrvatska ulaže u rješavanje slučaja Gotovina, kao i zajedničku izjavu Predsjednika države i predsjednika Vlade, kojom se traži od svih nadležnih državnih institucija da nastave i pojačaju aktivnosti u pronalaženju generala Gotovine, izjavio je britanski veleposlanik.”