Neven Mimica primio zastupnika Bundestaga Rainera Stinnnera

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije mr. sc. Neven Mimica primio je u radni posjet dr. Rainera Stinnera, zastupnika FDP-a u njemačkom Bundestagu i člana Odbora za vanjsku politiku.

Dr. Stinner rekao je da su bilateralni odnosi Njemačke i Hrvatske tradicionalno iznimno dobri i da Hrvatska u Njemačkoj ima svoju veliku potporu i zagovarateljicu što bržeg ulaska u EU. To naravno ne isključuje poštivanje i ispunjavanje svih kriterija koje Europsko vijeće stavlja pred Hrvatsku, naglasio je gost i dodao je da Berlin vrlo pozitivno vrednuje napredak koji je Hrvatska do sada ostvarila.

Neven Mimica ukazao je na važnost dosadašnje njemačke potpore u ostvarivanju ključnog hrvatskog vanjskopolitičkog cilja – ulaska u Europsku uniju, koja obvezuje u svakom pogledu. Rekao je da je svehrvatski vanjskopolitički interes članstvo u EU i da Hrvatska tu vodi jedinstvenu politiku, a pregovaračka platforma dogovorena je konsenzusom svih respektabilnih političkih stranaka. Dogovoreno je zajedničko djelovanje Hrvatskog sabora i hrvatske Vlade u pregovaračkom procesu, a novouspostavljeni Nacionalni odbor pratit će i vrednovati tijek pregovora. Istovremeno, na unutarnjem planu slijede sveobuhvatne reforme, od kojih će najveću korist imati hrvatski građani. Osnovno je podići konkurentnost hrvatske privrede na stupanj primjeren ulasku na tržište EU zemalja. Realno je očekivati da će do kraja 2007. godine pregovori završiti, pa bi tijekom 2009. godine Hrvatska mogla postati članom EU, istaknuo je Neven Mimica. 

Što se tiče zadovoljavanja političkih kriterija neposredno pred početak pregovora, svi oni su u potpunosti ispunjeni, izuzev slučaja generala Gotovine, poradi kojeg se dosadašnja uspješna i potpuna suradnja sa Haaškim sudom dovodi u pitanje. Hrvatska Vlada ulaže sve svoje napore u rješavanje ovog jedinog neriješenog slučaja u suradnji Hrvatske sa Haaškim tribunalom, za što će podastrijeti i sve relevantne dokaze Vijeću EU, kako bi pregovori mogli početi 17. ožujka, zaključio je Mimica.