Predsjednik i članica Odbora za vanjsku politiku sastali se s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške

Zagreb - Državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Norveške Elisabeth Walaas primili su u Hrvatskome saboru predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članica Odbora Marija Pejčinović-Burić.

Već na samom početku razgovora Elisabeth Walaas izrazila je snažnu podršku Kraljevine Norveške Hrvatskoj na njezinom putu prema euroatlanskim integracijama, istaknuvši da iako Norveška nije članica EU, dio je europskog ekonomskog prostora i samim time jako je uključena u čitav proces. Norveška sa zadovoljstvom podupire nestalno članstvo Hrvatske u Vijeću sigurnosti i smatra ovo priznanjem Hrvatskoj na velikom napretku koji je učinila u posljednjih 15 godina. Ujedno, to je i veliko ohrabrenje drugim državama regije da je napredak moguć u relativno kratkom vremenu, a da se reforme isplate. "Za regionalnu stabilnost smatram da je važno da Hrvatska uspije. Nadam se da će ova godina biti ključna za pregovore s EU, a Norveška će pružiti Hrvatskoj svoju punu potporu i u tom smislu još više pojačati bilateralne kontakte". 

Mario Zubović zahvalio je Norveškoj na stalnoj potpori koju pruža Hrvatskoj, od ratnih godina pa sve do danas. Rekao je da je nova hrvatska Vlada jamstvo da će se nastaviti s procesima koji vode Hrvatsku u NATO i EU, a što je izbor svih parlamentarnih političkih stranaka. Naglasio je da Hrvatska čini velike napore kako bi se ispunili svi uvjeti za ulazak u EU, a to se posebice odnosi na provođenje reformi koje nisu jednostavne i koje zahtijevaju određeno vrijeme. Uvjeren je da će Hrvatska upravo u ovoj godini ispuniti uvjete za otvaranje svih poglavlja, a da će većinu i zatvoriti. Priznanje hrvatskoj politici svakako je i njezino članstvo u Vijeću sigurnosti koje je započelo s početkom ove godine, zaključio je Zubović. 
Marija Pejčinović-Burić naglasila je kako je politički kontinuitet iznimno važan za proces pristupanja Hrvatske EU. Izjavila je da je u ovom trenutku Hrvatska od 33 poglavlja otvorila njih 16 i negdje je na polovini puta, no u stvari puno više je napravljeno u samim pripremama pa se i očekuje da će tijekom slovenskog predsjedanja EU biti otvorena sva poglavlja, a neka i zatvorena. "U svakom slučaju cilj ostaje isti, a on je taj da 2009. godine bude zaključen pregovarački proces pa u mandatu ove Vlade očekujemo ulazak u članstvo EU i NATO", rekla je Pejčinović-Burić. Istaknula je da će najsloženija poglavlja biti poljoprivreda, brodogradnja i zaštita okoliša, a što se tiče političkih kriterija, još treba poraditi na reformi pravosuđa i racionalizaciji mreže sudova, reformi državne uprave i njezinoj punoj depolitizaciji te borbi protiv korupcije. Upravo 2008. godinu ocjenjuje ključnom za pregovarački proces i dovršetak posla na usklađivanju zakonodavstva kako bi sljedeće godine bio potpisan Pristupni ugovor. 

Elisabeth Walaas izrazila je uvjerenje da će se bilateralni odnosi Norveške i Hrvatske, koje ocjenjuje izvrsnima, razvijati na obostranu dobrobit i u budućnosti.

Author: Služba za odnose s javnošću