Neven Mimica primio načelnika Odjela za koordinaciju i institucije EU Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike

Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije primio je u radni posjet Tomaša Uličnog, načelnika Odjela za koordinaciju i institucije EU Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike.

U razgovorima je istaknuta izvrsna suradnja hrvatskih i čeških parlamentaraca, te redoviti međusobni kontakti na razini ostalih državnih dužnosnika i institucija. Odbor za europske integracije Hrvatskoga sabora sprema se u uzvratni posjet Odboru za europske poslove Zastupničkog doma parlamenta Republike Češke. Hrvatskoj su vrlo dragocjena češka iskustva iz  pregovaračkog procesa s EU. 

Tomaš Ulični rekao je da je Češka i dalje spremna pružiti svaku pomoć, u stručnom i tehničkog dijelu, Hrvatskoj i njenim pregovaračkim timovima, kako bi se što uspješnije pripremili i djelovali u budućim pregovorima. Mimica je posebno istaknuo važna češka iskustva u osmišljavanju i provedbi široke komunikacijske strategije prema javnosti, a tiče se ulaska u EU.

Hrvatskoj predstoji djelovanje na tri međusobno povezana područja: procesu pregovara s Europskom komisijom, reformskim procesima u zemlji i informiranju javnosti o EU.
U razgovorima je istaknuta važnost postignutog parlamentarnog konsenzusa oko pitanja eurointegracija, ulozi osnovanog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, te zajedničkom djelovanju Hrvatskoga sabora i hrvatske Vlade u procesu integracija. Mimica je rekao kako su osnovni kriteriji za imenovanje hrvatskih pregovarača stručnost i znanje, a ne politička pripadnost. 

Izrazio je uvjerenje kako je Hrvatska visoko zadovoljila kriterije koji su pred nju stavljeni, te da će znati prevladati i zadnju prepreku pred početak pregovora, vjerodostojno uvjeriti međunarodnu zajednicu da je učinila i čini sve vezano za punu suradnju sa sudom u Haagu.