Peđa Grbin s crnogorskim veleposlanikom Građevićem o odnosima Hrvatske i Crne Gore

Peroj - Voditelj Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva Peđa Grbin sastao se u Peroju s veleposlanikom Crne Gore u Republici Hrvatskoj Igorom Građevićem.

U okviru susreta Grbin i Građević posjetili su pravoslavnu župnu crkvu sv. Spiridona, obišli mjesto Peroj te prostorije Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657.". Tijekom posjeta jerej Goran Petković i član Društva Nikola Škoko upoznali su Grbina i Građevića s doseljavanjem Crnogoraca u Peroj te s poviješću zajednice Crnogoraca u tom mjestu, jedinom takve vrste u Hrvatskoj, koja je i nakon dolaska iz Crmnice sredinom 17. stoljeća u velikoj mjeri zadržala svoj nacionalni identitet, jezik (crnogorska štokavština), pravoslavnu vjeru i kulturnu osobnost.

Po obilasku mjesta Grbin i Građević razgovarali su o odnosima Hrvatske i Crne Gore, pri čemu je crnogorski veleposlanik obavijestio Grbina o formiranju nove Vlade Crne Gore nakon izbora u listopadu 2012. godine te o aktivnostima koje će se organizirati u prigodi obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša.
 

Author: Hrvatsko-crnogorska skupina prijateljstva