Dužnosnici u Hrvatskome saboru primili predsjednika poljskog parlamenta Bronislawa Komorowskog

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU Vesna Pusić, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i članica Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije Marija Pejčinović Burić održali su zajednički sastanak s predsjednikom parlamenta Republike Poljske Bronislawom Komorowskim.

Neven Mimica pozdravio je predsjednika poljskog parlamenta i visoku poljsku delegaciju u ime svih nazočnih saborskih dužnosnika. Predstavivši članove hrvatske delegacije koji sudjeluju na sastanku, naveo je odbore Hrvatskoga sabora koji su najviše angažirani u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji - Odbor za europske integracije, Odbor za vanjsku politiku, Nacionalni odbor i Odbor za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora. 
Mimica je ocijenio da su odnosi između Hrvatskog sabora i parlamenta Republike Poljske izrazito dobri, a posebno sadržajnom ocijenio je međuparlamentarnu suradnju srodnih odbora za vanjsku politiku i europske poslove. Zahvalio je na snažnoj podršci koju poljski parlamentarci pružaju Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju i NATO. Vesna Pusić izložila je trenutačni status hrvatskih pristupnih pregovora, a iznijela je i glavne reformske zadaće koje Hrvatska kani izvršiti u ovoj godini. 

Predsjednik parlamenta Republike Poljske Komorowski rekao je da Hrvatska i Poljska imaju tradicionalno prijateljske i dobre odnose. Međuparlamentarnu suradnju ocijenio je dobrom, ali i primijetio da postoji prostor za njezino intenziviranje. Izrazio je uvjerenje da će ta suradnja postati još dinamičnija od vremena kad Hrvatska postane punopravna članica EU. "Imamo slične interese, ali i iskustva, jer su oba društva prošla komunističke režime i bila u komunističkim državama, a sada su obje države izrazito orijentirane europskim integracijama", rekao je Komorowski. Primijetio je da postoji velik interes poljskih turista za dolazak na hrvatski Jadran. 

Poljska je veliki zagovaratelj hrvatskog ulaska u Europsku uniju i NATO, rekao je Komorowski. Poljska se zalaže za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i smatra da se bilateralna pitanja trebaju odvojiti od pregovora. "Problemi između Hrvatske i Slovenije još će se puno lakše riješiti unutar Europske unije i unutar integracija i to je naše mišljenje", rekao je Komorowski. Dodao je da se Poljska zalaže za politiku otvorenih vrata kad je u pitanju proces daljnjeg proširenja Unije. "Računamo da će Hrvatska kada uđe u Europsku uniju biti dobar saveznik Poljskoj, ali i dobar saveznik za jačanje solidarnosti u Europi koji će podržavati ulazak novih država u EU", zaključio je predsjednik poljskog Sejma.

Author: Služba za odnose s javnošću