Milorad Pupovac s članovima Odbora primio parlamentarnog zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Minorija Kiuchija

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac s članovima Odbora primio je parlamentarnog zamjenika ministra vanjskih poslova Japana Minorija Kiuchija. Na sastanku je sudjelovao i Davorin Mlakar, voditelj Hrvatsko-japanske skupine prijateljstva.

U uvodnom dijelu sastanaka sugovornici su izrazili zadovoljstvo političkim odnosima Japana i Hrvatske. Ove godine dvije zemlje slave i dvadesetu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, kazao je Minoru Kiuchi te dodao da je današnji posjet prvi posjet japanskih dužnosnika Europi od uspostavljanja nove japanske Vlade.

Milorad Pupovac zahvalio je ovom prigodom japanskoj Vladi na humanitarnoj pomoći koju je dodjeljivala i dodjeljuje Hrvatskoj, posebice kroz programe razminiranja i otklanjanja ratnih posljedica. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima za suradnju na području financija i ekonomije te znanosti i obrazovanja. Japan podržava intenziviranje gospodarske suradnje s Hrvatskom i drži da Hrvatska ima najveći potencijal za ulaganja u regiji, kazao je Kiuchi. Suradnja na području znanosti i istraživanja zadovoljavajuća je i odvija se na obostranu korist, dodao je. Osvrnuvši se na skoro punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, Kiuchi je istaknuo kako očekuje dobru suradnju s Hrvatskom i unutar članstva Unije.

U nastavku se razgovaralo o odnosima Hrvatske sa susjednim zemljama regije. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Pupovac istaknuo je da se Hrvatska zalaže za stabilnost regije, aktivniju ekonomsku suradnju te podupire daljnje europsko integriranje susjednih zemalja.

U završnom dijelu susreta razmijenjena su mišljenja i o stanju u regiji jugoistočne Azije.
 

Author: Služba za medije