Potpredsjednik Sabora Tepeš primio veleposlanika Ukrajine Levčenka

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš, sa zastupnikom Darijom Hrebakom, primio je u srijedu veleposlanika Ukrajine Oleksandra Levčenka i izaslanstvo ukrajinskih dužnosnika koje je predvodio Andrij Taranov, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Ukrajine. 

Potpredsjednik Sabora Tepeš i zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Ukrajine Taranov razmijenili su mišljenja o unutarnjoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Ukrajini te hrvatskim iskustvima u procesu mirne reintegracije okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavnopravni poredak Hrvatske. 

- Kada se ispune sve točke mirovnoga Sporazuma iz Minska, Ukrajina će započeti proces mirne reintegracije svojih okupiranih područja i u tome će joj iskustva Hrvatske biti od velike pomoći, rekao je Taranov. Osim toga, Ukrajina je zainteresirana i za hrvatska iskustva u postupku pregovora za punopravno članstvo u EU-u i NATO-u, dodao je. 

Hrvatska zbog svoje nedavne prošlosti ima senzibilitet za sve što se događa u Ukrajini te je spremna pomoći savjetima i iskustvom, rekao je potpredsjednik Tepeš. Dodao je kako mnogo mogu pomoći i napori naših zastupnika u Europskome parlamentu, posebno Andreja Plenkovića koji je izvjestitelj EP-a za Ukrajinu. Razgovaralo se i o jačanju suradnje dvaju parlamenata, posebno intenziviranju kontakata dvaju predsjednika parlamenta, odbora za europske poslove i međuparlamentarnih skupina prijateljstva. 

Ukrajinsko će izaslanstvo, nakon sudjelovanja na okruglome stolu o mirnoj reintegraciji u Zagrebu, svoj radni posjet Hrvatskoj nastaviti u Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.
 

Author: Služba za medije