Članovi Mandatno-imunitetnoga povjerenstva sastali se s izaslanstvom Odbora za mandate i imunitet češkoga parlamenta

Zagreb – Predsjednica Mandatno-imunitetnoga povjerenstva Margareta Mađerić s članovima Povjerenstva sastala se u utorak s izaslanstvom Odbora za mandate i imunitet Zastupničkoga doma Parlamenta Češke na čelu s predsjednicom Odbora Miroslavom Nemcovom. 

Predsjednica Povjerenstva Margareta Mađerić vrlo je detaljno upoznala sugovornike s aktivnostima i djelokrugom rada Mandatno-imunitetnoga povjerenstva, a češki su zastupnici posebno bili zainteresirani za postupak donošenja odluke o mirovanju mandata zastupnika i imenovanju zamjenika zastupnika s obzirom na to da se on ne primjenjuje u češkome Parlamentu. 

– U Češkoj zastupnici mogu biti istodobno i članovi Vlade ili obnašati druge dužnosti u izvršnoj vlasti na državnoj ili lokalnoj razini, pojasnila je Nemcova. Dodala je kako se u češkoj javnosti vode rasprave o potrebi mijenjanja ove prakse, no to u skorije vrijeme neće biti moguće jer je za to potrebno mijenjati Ustav. 

U Češkoj je u proceduri i novi prijedlog zakona o sukobu interesa te su članove češkoga izaslanstva posebno zanimala hrvatska iskustva u ovome području, posebno s obzirom na to da u Hrvatskoj djeluje zasebno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izvan parlamenta, što u Češkoj nije slučaj.  

– Odbor za mandate i imunitet češkoga Parlamenta, uz sve druge aktivnosti, vodi i registar imovinskih kartica zastupnika i provodi kontrolu nad njima, rekla je Nemcova. Razgovarajući o podatcima koje uključuju imovinske kartice, obje strane složile su se kako bi zbog zaštite osobnih podataka koja se svakomu građaninu jamči zakonom, bilo dobro odrediti i  granicu do koje razine i koji podatci mogu biti javni, a koji moraju ostati dostupni samo mjerodavnim državnim institucijama.
     
Razmijenjena su mišljenja i o izbornome zakonodavstvu u objema države, posebno preferencijalnom glasovanju te postotku zastupljenosti žena u političkome životu.
 

Author: Služba za medije