Veleposlanik Irske predstavio prioritete irskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb – U Hrvatskom saboru održana je zajednička sjednica Odbora za europske integracije i Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva na kojoj je irski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Kieran Dowling predstavio prioritete irskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Dowling je uvodno istaknuo kako Irska već sedmi put predsjeda Vijećem te da svako od predsjedanja smatra uspješnim, osobito posljednje tijekom prvog polugodišta 2004. godine kada je Europskoj uniji pristupilo deset novih zemalja članica. Program irskog predsjedanja izrađen je u suradnji s Litvom i Grčkom, dvjema idućim predsjedateljicama, u sklopu takozvanog predsjedničkog trija, a usredotočen je na olakšavanje gospodarskog oporavka Europske unije. Osnovni su ciljevi predsjedanja stabilnost, otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast, rekao je Dowling. To će se osobito nastojati postići sklapanjem sporazuma o Višegodišnjem financijskom okviru te unaprjeđenjem procesa Europskog semestra. 
Kao veliki problem Dowling je istaknuo nezaposlenost mladih, koji Irska namjerava ublažiti predlaganjem sveobuhvatnog pristupa na europskoj razini. Uz gospodarske prioritete, Irska izuzetno važnom smatra i politiku proširenja. Tijekom svojega šestomjesečnog predsjedanja Irska namjerava otvoriti dodatna pregovaračka poglavlja s Islandom te zaključiti neka već otvorena, otvoriti nekoliko poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom, unaprijediti rad na poglavljima 23 i 24 te nastaviti razgovore o mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom i Srbijom. U okviru politike prema Zapadnom Balkanu 24. svibnja ove godine trebala bi se održati radna konferencija na visokoj razini. Član Odbora za europske integracije Tonino Picula rekao je da Irsku smatra idealnim posrednikom za rješavanje političke situacije u BiH zbog iskustava u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom oko Sjeverne Irske. Veleposlanik Dowling istaknuo je kako navedeni pregovori ne bi bili uspješni bez uloge koju je odigrala Europska unija, stoga nju i u raspravi o BiH vidi kao ključnog čimbenika.

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar pozdravio je posvećenost irskog predsjedanja gospodarskom oporavku, dok je voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković izrazio zadovoljstvo prepoznavanjem nezaposlenosti mladih kao gorućeg problema s irske strane. U raspravi, koja je uslijedila, članove Odbora za europske integracije posebno je zanimalo veleposlanikovo viđenje hrvatsko-slovenskih odnosa u kontekstu spora oko Ljubljanske banke. Veleposlanik Dowling, koji je ujedno i veleposlanik Irske u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, rekao je kako Irska ne može izravno posredovati u tom sporu, no svakako snažno potiče obje strane na što skorije postizanje dogovora. Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja ove godine u interesu je svih zemlja članica, zaključio je Dowling.
 

Author: Odbor za europske integracije