Petar Selem i veleposlanik Simurdić suglasni oko potrebe podupiranja kulturne suradnje Hrvatske i Srbije i Crne Gore

Zagreb - Veleposlanik Srbije i Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milan Simurdić posjetio je danas Hrvatski sabor gdje se susreo s predsjednikom saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prof. dr. sc. Petrom Selemom.

Razgovaralo se o mogućnostima za unapređivanje odnosa i suradnje dviju zemalja u području kulture, znanosti i obrazovanja s posebnim osvrtom na položaj i potrebe manjina – srpske i crnogorske u Hrvatskoj, te hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori.

 Sugovornici su suglasni da odgovarajuće procese i nastojanja na tim područjima treba poduprijeti programima međudržavne suradnje, a pored toga poticati one oblike suradnje što ih kulturne, obrazovne i druge institucije ostvaruju u sve većem broju vlastitom inicijativom. Usuglasili su se o važnosti svakog dostignuća na tim područjima za unapređenje odnosa između dviju zemalja.

Posebno je bilo govora o suradnji na području restitucije i obnove kulturnih dobara, kazališta, medija i izdavaštva, te povrata imovine srpskih kulturnih udruga u skladu s hrvatskim propisima. Veleposlanik Simurdić izrazio je i osobno zadovoljstvo što na temelju poznavanja prilika u Hrvatskoj i osobnih sklonosti može pridonijeti odnosima između dviju zemalja putem promicanja spomenutih i drugih programa kulturne suradnje.