Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje u zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Prvi dio redovitog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe započinje danas u Strasbourgu, a završit će u petak, 25. siječnja. U radu Parlamentarne skupštine sudjeluje i saborsko izaslanstvo koje predvodi Gvozden Srećko Flego. Pored voditelja, u izaslanstvu su zastupnici Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić i Ivan Račan. 

Među temama zasjedanja bit će i situacija na Kosovu s naglaskom na ulozi Vijeća Europe u rješavanju tog problema. Izvješće Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine ističe da glavni izazovi na Kosovu leže u implementaciji ljudskih prava i vladavine zakona, a osobito u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Raspravljat će se i o rastućem svjetskom problemu trgovine ljudima s osvrtom na problem prinudnog rada. Prema podacima Svjetske organizacije rada, kaže se u izvješću Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe Parlamentarne skupštine, najmanje 20,9 milijuna ljudi u svijetu - gotovo svaki tisućiti stanovnik Zemlje - uhvaćen je u zamku prinudnog rada, a 44 posto njih žrtve su trgovine ljudima. Skupština će zemljama članicama predložiti mjere za bolje prepoznavanje ovoga problema, njegovo učinkovitije rješavanje i bolju zaštitu žrtava. U raspravi o stanju slobode medija u Europi govorit će se o ubojstvima i teškim fizičkim napadima na novinare. U tom kontekstu bit će riječi o slučajevima u Rusiji, Turskoj i Bjelorusiji. 

Među ostalim temama raspravljat će se o aktivnostima Europske banke za obnovu i razvoj, o problemu zatrpanosti Suda u Strasbourgu ponavljajućim sudskim predmetima iz osam europskih zemalja, o problemu raseljenih osoba nakon rusko-gruzijskog sukoba 2008. godine, o političkoj situaciji u Azerbajdžanu s posebnim osvrtom na pitanje političkih zatvorenika te o borbi protiv trgovine ljudskim organima. Odbor za monitoring Parlamentarne skupštine u svojem će izvješću o Bugarskoj predložiti nastavak monitoringa, osobito na područjima neovisnosti sudbene vlasti te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u toj zemlji. O problemu neravnopravnosti spolova u podjeli odgovornosti u privatnom i poslovnom životu raspravljat će se nakon izvješća Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine. 

Drugi dio redovitog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe održat će se u ljeto ove godine.
 

Author: Služba za medije