Tonino Picula sudjelovao na konferenciji "Europske regije dočekuju Hrvatsku u članstvo Europske unije – izazovi obnovljive energije za sve"

Bruxelles - Tonino Picula, zastupnik u Hrvatskome saboru i promatrač u Europskom parlamentu, sudjelovao je danas u Bruxellesu na konferenciji "Europske regije dočekuju Hrvatsku u članstvo Europske unije – izazovi obnovljive energije za sve" koja je održana u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore.

Konferencija, koju su organizirali Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i Europska federacija agencija i regija za energiju i okoliš, bila je posvećena suradnji u oblasti energetike te ulaganjima u energetske projekte, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Na skupu su predstavljeni ponajbolji primjeri iz prakse regija i energetskih agencija iz jugozapadne Engleske, Gornje Austrije, autonomne pokrajine Baskije, Berlina i Zagreba te Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Na konferenciji su sudjelovali najviši predstavnici EU-a i Hrvatske, zastupnici Europskoga parlamenta i voditelji uprava Europske komisije. Sudionici konferencije uputili su dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici, dok su s hrvatske strane predstavljeni najuspješniji projekti u području energetske učinkovitosti te obnovljivih izvora energije.

U svom obraćanju zastupnik Picula naglasio je važnost proizvodnje održive energije kao temeljnog preduvjeta za održivi razvoj i bolju budućnost. Nadalje je istaknuo važnost inovacija te se osvrnuo na hrvatski doprinos učinkovitom korištenju energije kroz povijest te na današnja nastojanja unaprjeđenja održivih izvora energije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Zastupnik Picula istaknuo je i važnost korištenja Kohezijskog i Strukturnih fondova EU-a ulaskom Hrvatske u Uniju, koji će hrvatskim dionicima omogućiti financiranje projekata u području održive energije.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove/Služba za medije