Odbor za ravnopravnost spolova održao sjednicu o ulozi žena u demografskoj obnovi

Zagreb – Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s udrugom B.a.B.e. i profesorima/profesoricama Sveučilišta u Zagrebu, povodom obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, održao je tematsku sjednicu "Uloga žena u demografskoj obnovi: bez uvažavanja koncepta ravnopravnosti spolova nema kvalitetne demografske politike". 

U uvodnome dijelu tematske sjednice predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol uputila je čestitku u povodu 8. ožujka - Međunarodnoga dana žena. – Kada govorimo o demografskoj politici u fokusu rasprave je uloga žena, a jednako važni su mišljenje i glas mladih, istaknula je Sobol. Sanja Sarnavka, predsjednica Udruge B.a.B.e., također je istaknula ulogu mladih u kontekstu demografske obnove te ustvrdila da će za dvadeset godina u Hrvatskoj  biti ozbiljan manjak mladih ljudi. 

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je debata u kojoj su studentice i studenti Pravnoga fakulteta, Fakulteta političkih znanosti, Filozofskoga fakulteta te članovi/članice mladeži više političkih stranaka iznijeli stajališta o aktualnim problemima demografske politike te predstavili moguće prijedloge održive demografske politike, posebice iz perspektive rodne ravnopravnosti. 

Studentice i studenti Pravnog fakulteta istaknuli su izrazitu demografsku recesiju u Hrvatskoj kao i veliku potrebu osvještavanja problema. Posebno su istaknuli problem diskriminacije žena prilikom zapošljavanja te znatne razlike u plaćama između muškaraca i žena. Osvrnuli su se i na pitanje abortusa te istaknuo kako zabrana abortusa ne bi poboljšala demografsku sliku Hrvatske. 

Predstavnici Filozofskoga fakulteta istaknuli su važnost gospodarskoga i socijalnog konteksta za razvoj kvalitetne demografske politike, a koja bi trebala biti dugoročna. Ulazak žena na tržište rada je problematičan uz stalni sukob između obiteljskih i radnih obveza, podsjećaju. 

S Fakulteta političkih znanosti predstavili su politološku perspektivu istaknuvši kako se žene danas percipiraju kao objekt demografske politike, a ne kao subjekt. Podsjetili su i na slabu zastupljenost žena u politici te na važnost fleksibilnijega radnog vremena za majke.  

Članovi/članice mladeži više političkih stranaka u svojim izlaganjima fokusirali su se na ekonomske aspekte demografske obnove s posebnim osvrtom na probleme s kojima se žene susreću na tržištu rada. 

U raspravi su kao primjeri dobre prakse istaknute Francuska i nordijske zemlje koje imaju visoku stopu nataliteta te konstruktivnu populacijsku politiku. Zaključeno je kako je kreiranje demografske politike složen problem koji zahtjeva angažiranu javnu raspravu te oko čega treba postići nacionalni konsenzus. 

U završnome dijelu tematske sjednice dodijeljene su diplome radnim grupama. 
 

Author: Služba za medije