Izaslanstvo Sabora sudjelovalo u radu Proširenog predsjedničkog odbora Skupštine Zapadnoeuropske unije

Bruxelles - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u sastavu: potpredsjednik Sabora mr. sc. Mato Arlović i voditelj Izaslanstva Velimir Pleša nazočilo je sastanku Proširenog predsjedničkog odbora Skupštine Zapadnoeuropske unije u Bruxellesu.

Na sastanku je potvrđen status Republike Hrvatske kao pridružene članice i pravo sudjelovanja u radu svih radnih tijela Skupštine bez prava glasa. Dodjeljujući Republici Hrvatskoj status istovjetan statusu Bugarske i Rumunjske, Skupština je iskazala potporu europskim nastojanjima Hrvatske uputivši poziv za osnivanje Izaslanstva Hrvatskoga sabora koje će redovito sudjelovati u radu Skupštine.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo je u radu Proširenog odbora Skupštine kojeg čine predsjednici odbora Skupštine i predsjednici Izaslanstava država članica. Sudionicima se obratio ministar vanjskih poslova Belgije Karel De Gucht, podsjetivši na značenje uloge Zapadnoeuropske unije u stvaranju sigurnosne arhitekture u Europi i razvoju europske sigurnosne i obrambene politike.

Saborsko Izaslanstvo nazočilo je i sastanku Stalnog vijeća Zapadnoeuropske unije i Političko-sigurnosnog odbora EU.