Zastupnica Lekaj Prljaskaj primila predstavnike Bošnjaka u RH

Zagreb - Zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj primila je izaslanstvo predstavnika Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.

Mehmed Džekić, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH), istaknuo je kako je ovo prvi put da su kao predstavnici nacionalne manjine primljeni u Hrvatskome saboru od svog izabranoga zastupnika.

U dužem i otvorenom razgovoru istaknuta je dobra integriranost bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te borba protiv asimilacije kroz obrazovne i kulturne programe koji su, nažalost, nedovoljno financirani. Također, založili su se za bolju provedbu Ustavnoga zakona kada je u pitanju uporaba obilježja bošnjačke nacionalne manjine koja nije zaživjela u praksi. Kako većina nacionalnih manjina ima različite sporazume s matičnim zemljama, zamolili su potporu kako bi to isto realizirali Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Na sastanku je bilo riječi i o doprinosu Bošnjaka u Domovinskome ratu.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj podržala je njihove aktivnosti i obećala potporu u daljem radu i inicijativama. Uz Mehmeda Džekića na sastanku su nazočili i Ishak Hodžić, tajnik SABAH-a i glavni tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata te Ferid Dizdarević, Hamzalija Hafizović, Kadro Kulašin, Ibhrahim Mešić, Omer Alibašić i Asim Čabaravdić.
 
 
 

Author: Klub zastupnika Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti i zastupnika nacionalnih manjina Ermine Lekaj Prljaskaj i Vladimira Bileka