Boris Šprem i Željka Antunović primili državnu tajnicu za međunarodnu obranu i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva Ann Taylor

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Boris Šprem i potpredsjednica Hrvatskoga sabora i članica tog Odbora Željka Antunović primili su u radni posjet državnu tajnicu za međunarodnu obranu i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske barunicu Ann Taylor. Uz barunicu Ann Taylor, sastanku je nazočio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt.

Boris Šprem upoznao je visoke goste s ulogom i nadležnošću saborskog Odbora za obranu. Rekao je da se radi o novoosnovanom parlamentarnom tijelu kojemu je osnovni cilj provođenje civilnog nadzora nad radom Oružanih snaga i koje razmatra i podnaša zakonske prijedloge koji se tiču obrambenog sektora. Zahvalio je na potpori i pomoći koju je Velika Britanija pružala Hrvatskoj tijekom procesa reformi hrvatskog obrambenog sustava i njegovog približavanja NATO standardima. Naglasio je da je Hrvatska svjesna odgovornosti svog članstva u NATO-u, kako na planu kolektivne sigurnosti Saveza, tako i odgovornosti za stabilnost regije jugoistočne Europe. Razmijenjena su mišljenja o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga u Mirovnoj misiji u Afganistanu. Šprem je izrazio nadu da će uskoro parlamentarna delegacija Hrvatskoga sabora posjetiti hrvatske snage u Afganistanu.

Razgovaralo se o bilateralnoj obrambenoj suradnji, a barunica Taylor sa zadovoljstvom je konstatirala vidljivu transformaciju hrvatskog obrambeno-sigurnosnog sustava, koja je rezultirala pristupanjem Hrvatske NATO-u, na čemu je Taylor Hrvatskoj uputila iskrene čestitke. Sa zadovoljstvom je obostrano ocijenjeno kako je suradnja na području obrane dviju zemalja iznimno dobra. U toj suradnji istaknuto mjesto imalo je i usavršavanje i školovanje hrvatskih časnika na prestižnim britanskim vojnim školama. Barunica Taylor istaknula je da Velika Britanija cijeni hrvatsko sudjelovanje u mirovnim misijama te hrvatski doprinos globalnoj sigurnosti. Smatra da je članstvo Hrvatske u NATO-u velik korak ne samo za Hrvatsku, već i za Savez, a posebno je važno za stabilnost i sigurnost regije jugoistočne Europe.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i članica Odbora Željka Antunović izrazila je nadu da će se bilateralna suradnja Republike Hrvatske i Velike Britanije u obrambenim pitanjima još više ojačati. Istaknula je da je u reformskim procesima hrvatskog obrambenog sustava od velikog značaja bilo iskustvo i pomoć britanskih stručnjaka.

Britanski veleposlanik izrazio je žaljenje da je u hrvatskoj javnosti stvoren dojam da je Velika Britanija savjetovala svojim građanima da izbjegavaju Hrvatsku iz sigurnosnih razloga. Rekao je da London nije savjetovao Britancima da izbjegavaju bilo koji dio Hrvatske, dapače, prema njegovim saznanjima ovogodišnji booking za hrvatska odredišta i Jadran u nadolazećoj turističkoj sezoni pojačan je za 7 posto u odnosu na prošlogodišnji. Dodao je da Velika Britanija snažno podupire pristup Hrvatske Europskoj uniji i zalaže se za što brže prevladavanje trenutne blokade hrvatskog pregovaračkog procesa.

Author: Služba za odnose s javnošću