Beus Richembergh primio veleposlanika Turske u Hrvatskoj Mustafu Babura Hizlana

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-turske međuparlamentarne skupine prijateljstva Goran Beus Richembergh i članovi Skupine Domagoj Hajduković, Zlatko Hasanbegović i Željka Josić održali su u utorak sastanak s veleposlanikom Turske u Hrvatskoj Mustafom Baburom Hizlanom.

Voditelj Skupine Beus Richembergh istaknuo je kako su odnosi između dviju država odlični i prijateljski unatoč tomu što Turska neko vrijeme nije imala imenovanog veleposlanika u Hrvatskoj te unatoč razdoblju nestabilnosti u RH i novim parlamentarnim izborima. Beus Richembergh pohvalio je čestu razmjenu posjeta na razini predsjednika parlamenata i razini radnih tijela, poput nedavnog posjeta saborskog Odbora za vanjsku politiku Turskoj, a prilikom kojega su ostvareni brojni susreti s visokim dužnosnicima parlamenta i vlade.

Članovi saborske Skupine prijateljstva iskazali su podršku Hrvatske turskom članstvu u EU te izrazili nadu u što skorije potpisivanje novoga Ugovora o prosvjetnoj i kulturnoj suradnji budući da je prethodni Ugovor istekao lani. Uz već spomenutu kulturnu suradnju, voditelj i članovi Skupine predložili su povezivanje fakulteta i institucija koje se bave znanošću i tehnologijom, osnivanje robnih logističkih centara u RH za daljnju distribuciju turskih dobara u srednju Europu te povezivanje hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda koji posjeduju halal certifikat s korisnicima u Turskoj.

Veleposlanik je istaknuo kako su politički odnosi dviju zemalja odlični te kako će fokus njegovoga rada biti gospodarska suradnja. Pohvalio je suradnju u području turizma, posebno zdravstvenoga te turska ulaganja u turističku infrastrukturu u Hrvatskoj. Veleposlanik je izvijestio članove Skupine prijateljstva kako je jedan od turskih prioriteta u regiji, kao i hrvatski, razvojna pomoć Bosni i Hercegovini te će se s tim ciljem u Mostaru organizirati idući trilateralni ministarski sastanak (RH-BiH-Turska) na kojem će se pripremiti okvir za sastanak na vrhu planiran za iduću godinu. - Uz pomoć reformskom procesu u BiH, politički prioritet Turske je i područje jugoistočne Europe kojem Turska nudi svoju mentorsku, posredničku i savjetodavnu ulogu te podupire pristupanje EU-u i NATO-u zemljama jugoistočne Europe koje imaju te težnje, kazao je veleposlanik Babur Hizlan.

Author: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Turska