Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo na zasjedanju 120. Skupštine Interparlamentarne unije

Addis Ababa - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u sastavu: voditeljica Izaslanstva i predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Marija Lugarić i član Izaslanstva Silvano Hrelja sudjelovalo je od 4. do 10. travnja 2009. godine na zasjedanju 120. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU).

U sklopu priprema za odlazak na 120. Skupštinu IPU-a, Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri IPU-u, uz suglasnost predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, odlučio je predložiti temu za 122. skupštinu IPU-a – Sudjelovanje mladih u demokratskim procesima.

Posljednjeg dana zasjedanja Skupštine, Skupština je jednoglasno, a temeljem prijedloga Stalnog odbora za demokraciju i ljudska prava, odlučila prihvatiti prijedlog Hrvatskoga sabora, te je kao jedna, od tri teme, za razmatranje na 122. Skupštini IPU-a (2010.) određena tema "Sudjelovanje mladih u demokratskim procesima". Zastupnica Marija Lugarić ujedno je izabrana za suizvjestiteljicu za tu temu, dok je drugi suizvjestitelj bio zastupnik iz Ghane.

Na marginama Skupštine, Izaslanstvo Hrvatskoga sabora održalo je i brojne bilateralne susrete s parlamentarnim delegacijama iz regije i Europe, ali posebno ističemo i bilateralne susrete s parlamentarnim delegacijama Brazila, Kine, Japana i Indije.

Na Skupštini je sudjelovalo oko tisuću parlamentaraca iz cijeloga svijeta. Tema plenarne debate Skupštine bila je "Parlamenti – Izgradnja mira, demokracije i razvoja u vrijeme krize". Na Skupštini su jednoglasno usvojene četiri rezolucije:
1. rezolucija o hitnoj točki – Uloga parlamenata u smanjenju socijalnih i političkih posljedica međunarodne ekonomske i financijske krize na najranjivije dijelove globalne zajednice, posebno u Africi
2. rezolucija proizašla iz rasprave Stalnog odbora za mir i međunarodnu sigurnost: Unapređenje neširenja nuklearnog oružja i razoružanja i osiguranje stupanja na snagu Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja – uloga parlamenata
3. rezolucija proizašla iz rasprave Stalnog odbora za održivi razvoj, financije i trgovinu: Klimatske promjene, održivi modeli razvoja i obnovljivi izvori energije
4. rezolucija proizašla iz rasprave Stalnog odbora za demokraciju i ljudska prava: Sloboda izražavanja i pristup informacijama.

Upravno vijeće IPU-a na svom je zasjedanju usvojilo brojna izvješća o radu tijela i odbora IPU-a, odnosa IPU-a i UN-a kao i popis planiranih aktivnosti IPU-a. Sve se izglasane rezolucije, dnevni redovi Skupštine i Upravnog vijeća IPU-a, kao i ostali materijali mogu pronaći na web stranici Interparlamentarne unije www.ipu.org.

Sudjelovanje Izaslanstva Hrvatskog sabora na 120. skupštini IPU-a izuzetno je uspješno, obzirom na prihvaćanje prijedloga Hrvatskog sabora na globalnoj razini kao i na uspostavljene brojne bilateralne kontakte. Rad zastupnice Marije Lugarić idućih godinu dana kao izvjestiteljice po jednoj točki, od ukupno tri koliko će IPU razmatrati, doprinijet će afirmaciji međunarodnog položaja Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora kao razvijene, suvremene demokracije i odgovorne članice međunarodne zajednice.

Author: Služba za odnose s javnošću