Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula promatrao parlamentarne izbore u Republici Moldaviji

Kišinjev - Izaslanstva Parlamentarne skupštine OESS-a, Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe promatrala su parlamentarne izbore u Republici Moldaviji. 

U promatračkom izaslanstvu Parlamentarne skupštine OESS-a, koje je brojilo 57 parlamentaraca iz 23 zemlje članice, bio je i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula. Picula je promatrao izbore na jugoistoku Moldavije, u regiji Kaušenj (Causeni), gdje je obišao jedanaest birališta, uključujući i tri birališta (Copanka) u sigurnosnoj zoni na desnoj obali Dnjestra, na granici s Transnistrijom, odnosno samoproglašenom tzv. Pridnjestrovskom Moldavskom Republikom.

Na izborima je pobijedila Komunistička partija Moldavije, osvojivši gotovo polovicu glasova (49,92 posto nakon prebrojavanja 95 posto glasačkih listića) i osiguravši apsolutnu većinu u parlamentu (više od 60 mjesta od ukupno 101), što joj omogućuje da s većinom od tri petine potrebnih glasova izabere novoga predsjednika države. Ostale stranke dobile su daleko manji broj glasova: Liberalna stranka 12,9 posto, Liberalno-demokratska stranka 12,2 posto, Alijansa Naša Moldavija 9,8 posto.

Author: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u parlamentarnoj skupštini OESS-a