Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić primio predstavnike SIGMA-e

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić održao je sastanak s predstavnicima SIGMA-e, institucije pri Europskoj komisiji koja pomaže razvoju sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić uvodno je zahvalio predstavnicima SIGMA-e na kontinuiranom doprinosu jačanju unutarnje financijske kontrole javnog sektora u Hrvatskoj. Naglasivši dobru suradnju s Ministarstvom financija, predstavnici SIGMA-e Klas Klaas i Joop Vrolijk izvijestili su predsjednika Odbora da će izvješće SIGMA-e biti temelj za ovogodišnje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, za pregovaračko poglavlje 32 – Financijski nadzor.

Središnja tema sastanka bila je uloga parlamenta, posebno Odbora za financije i državni proračun u procesu donošenja državnog proračuna. Goran Marić upoznao je goste s načinom i djelokrugom Odbora. Istaknuvši kvalitetnu suradnju Odbora i Ministarstva financija, predsjednik Odbora upozorio je na potrebu ranijeg dostavljanja Prijedloga državnog proračuna u saborsku proceduru kako bi Odbor za financije i državni proračun mogao što kvalitetnije provesti raspravu o državnom proračunu. U okviru razgovora o potrebi jednostavnije prezentacije proračuna, tj. smanjenja broja stavki u proračunu, usuglašeno je da treba težiti tome da se s klasifikacije na četvrtoj razini uvede klasifikacija na trećoj razini. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić i predstavnici SIGMA-e Klas Klaas i Joop Vrolijk također su se složili da je potrebno vremenski uskladiti godišnji izvještaj Državne revizije s Godišnjim obračunom državnog proračuna kako bi zastupnici imali bolju kontrolu nad proračunskim rashodima.

Predstavnici SIGMA-e zaključno su pozdravili nastavak dobre suradnje s Odborom za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora te s ostalim institucijama RH koje se bave kontrolom javnih financija.

Author: Služba za odnose s javnošću