Gordan Jandroković sudjeluje na "Ukrajinskome tjednu" u Europskome parlamentu

Bruxelles – Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković od 29. veljače do 2. ožujka sudjeluje na "Ukrajinskome tjednu" u Europskome parlamentu. Riječ je o konferenciji na visokoj razini o izgradnji kapaciteta za provedbu reformi kojom je pokrenut program tehničke pomoći Europskoga parlamenta ukrajinskoj Verhovnoj Radi.

Konferencijom supredsjedaju predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskoga parlamenta Elmar Brok i zastupnik Europskoga parlamenta Andrej Plenković, ujedno potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, voditelj Izaslanstva Europskoga parlamenta u Parlamentarnom odboru za pridruživanje EU – Ukrajina i voditelj programa potpore EP-a Ukrajini. "Ukrajinski tjedan" organiziran je kao niz rasprava na visokoj razini u kojima sudjeluje više od 40 zastupnika Verkhovne rade, uključujući predsjednika Volodimira Grojsmana te predstavnika Europskoga parlamenta, europskih institucija i nacionalnih parlamenata država članica Europske unije.
Jandroković je na raspravi o usklađivanju nacionalnoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije govorio o radu Sabora u pretpristupnom procesu. Kao glavnu značajku istaknuo je široki politički konsenzus o važnosti ulaska u Europsku uniju kao hrvatskoga strateškog cilja. - Konsenzus je omogućio nemiješanje unutarnjih političkih pitanja u pristupni proces, naglasio je Jandroković. 

Predstavio je saborsku organizaciju rada koja je podrazumijevala usmjeravanje pretpristupnih zadaća na saborska radna tijela i podjelu nadzora nad usklađivanjem zakonodavstva te nadzora nad vođenjem pristupnih pregovora između dvaju radnih tijela, Odbora za europske integracije i Nacionalnoga odbora. Jandroković je istaknuo Nacionalni odbor kao primjer dobre prakse institucionalizacije konsenzusa parlamentarnih stranaka i uključivanja civilnoga društva u pretpristupni proces. - Konsenzus se očitovao i u procesu usklađivanja zakonodavstva, koji je tekao bez poteškoća, unatoč tomu što je velik broj prijedloga zakona kojima se provodilo usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije bio velik teret u svakodnevnome radu Hrvatskoga sabora, zaključio je Jandroković.
 

Author: Odbor za europske poslove