Ivan Jarnjak primio direktora odjela za JI Europu u Konrad-Adenauer zakladi Jana Woischnika

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primio je u radni posjet direktora odjela za Jugoistočnu Europu u Konrad-Adenauer zakladi u Berlinu Jana Woischnika.

Tema razgovora bila je budućnost političkih zaklada u Hrvatskoj, s osvrtom na vrlo dobru suradnju Ureda Zaklade Konrad-Adenauer u Hrvatskoj i Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta, čiji je osnivač Hrvatska demokratska zajednica. Razgovaralo se o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima te budućim temama i projektima na kojima dvije zaklade mogu surađivati, u cilju razvoja demokracije u hrvatskom društvu.

Ivan Jarnjak zahvalio je Zakladi Konrad-Adenauer, rekavši da mnogi programi na planu razvoja demokracije ne bi bili riješeni bez angažmana te zaklade u Hrvatskoj. Jarnjak je rekao da bi od velike pomoći bila iskustva Zaklade Konrad Adenauer na pitanjima koja se tiču funkcioniranja lokalne i područne samouprave u Europi, mogućnost korištenja sredstava iz fondova EU, korištenja predpristupnih fondova za infrastrukturne projekte, te da bi se na tim temama mogle organizirati edukacije čelnika jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Zaklada Konrad Adenauer podržava izgradnju demokratskog društva i pravne države, a jedno od konkretnih težišta aktivnosti Ureda te Zaklade u Hrvatskoj je upravo dijalog s političkim strankama i politička komunikacija.

Jan Woischnik zanimao se za budućnost Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta, posebice, kani li se ta zaklada u budućnosti odvojiti od Hrvatske demokratske zajednice i djelovati samostalno. 
Ivan Jarnjak odgovorio je da se političke zaklade mogu koristiti na dobrobit političke stranke i da one mogu imati vrlo veliku ulogu u životu stranke i njenom razvoju. Istaknuo je da je u fazi izrade Zakon o političkim zakladama koji bi trebao riješiti pitanje financiranja političkih zaklada, čime bi one mogle početi djelovati kao samostalne institucije. U ovom trenutku one ovise o stranci i bez nje ne bi opstale. Naglasio je da Zaklada hrvatskog državnog zavjeta u budućnosti treba biti samostalna institucija, koja, iako programski bliska HDZ-u, nastupa samostalno, a zadatak bi joj trebao biti razvoj demokracije u Hrvatskoj, te suradnja sa nevladinim organizacijama.

Jan Woischnik čestitao je Hrvatskoj na velikom povijesnom trenutku ulaska u članstvo NATO saveza koje će se zbiti trenutkom polaganja hrvatskog ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu. Ivan Jarnjak rekao je da je Hrvatska prošla veliki put u kratko vrijeme, jer je još prije petnaestak godina bila korisnik mirovnih snaga međunarodne zajednice, a danas je država koja izvozi sigurnost i odlučuje o rješavanju bitnih pitanja međunarodne zajednice.

Author: Služba za odnose s javnošću