Dragica Zgrebec i Daniel Mondekar primili povjerenika Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Johannesa Hahna

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Dragica Zgrebec i članovi Odbora te predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar i članovi Odbora primili su povjerenika Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Johannesa Hahna.

Osnovne teme razgovora na sastanku povjerenika Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Johannesa Hahna s dužnosnicima Hrvatskoga sabora bile su vezane uz aktivnosti Republike Hrvatske u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije s posebnim fokusom na Višegodišnji proračunski okvir za razdoblje 2014. - 2020. 

Johannes Hahn istaknuo je da će Hrvatska u sljedećem proračunskom razdoblju 2014. -2020. moći povući oko osam milijardi eura. "To je uistinu veliki izazov za Hrvatsku, a mi smo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći kako bi se predviđena sredstva potrošila na sustavan i učinkovit način", dodao je Hahn. 

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec istaknula je da Hrvatska intenzivno radi na obrazovanju kadrova za rad na projektima i strateškoj dokumentaciji kako bi što adekvatnije i efikasnije iskoristili predviđena financijska sredstva iz fondova Europske unije. 

Predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar osvrnuo se na predstojeću novu ulogu Republike Hrvatske u regiji, nakon ulaska u punopravno članstvo EU-a u kontekstu prekogranične suradnje i zajedničkih projekata sa susjednim zemljama, prije svega s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. "Potencijali su veliki, a očekujemo i tehničku podršku institucija Europske unije", dodao je Mondekar. 

Razgovaralo se i o pozitivnim iskustvima drugih zemalja članica Unije te aktivnostima koje su provodile nacionalne i regionalne vlasti u svrhu učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova Europske unije. 

U završnom dijelu sastanka dužnosnici Hrvatskoga sabora zahvalili su Johannesu Hahnu na svoj dosadašnjoj pomoći i potpori Republici Hrvatskoj.  
 
 

Author: Služba za medije