Milorad Pupovac sastao se s veleposlanicom Bosne i Hercegovine Azrom Kalajdžisalihović

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je danas u posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Azru Kalajdžisalihović.

Na samom početku sastanka veleposlanica Kalajdžisalihović uručila je zastupniku Pupovcu poziv na sastanak predsjednika odbora za vanjsku politiku parlamenata regije Jugoistočne Europe koji će se na poziv Mirze Kušljagića, predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održati u Sarajevu idućeg mjeseca. Milorad Pupovac izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nadolazećeg sastanka te najavio kako je siguran da će sastanak biti vrlo uspješan, a ostalo je tek da se odredi konačni dnevni red.

Milorad Pupovac istaknuo je tijekom razgovora kako niz tema povezuje naše zemlje te kako je izrazito bitna konkretna suradnja hrvatskih i bosansko-hercegovačkih organa na samom terenu. 

Veleposlanica BiH Azra Kalajdžisalihović upoznala je predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku s trenutačnom političkom situacijom u svojoj zemlji. Izrazila je žaljenje što je u njezinoj zemlji došlo do određenog zastoja rješavanja političkih situacija koji već predugo traje, ali i nadu u skoro kompromisno rješenje koje će ubrzati procese u zemlji, posebice eurointegracijske procese, koji predstavljaju jedini pravi put za Bosnu i Hercegovinu i koji su jedna od rijetkih tema gdje postoji apsolutni politički konsenzus unutar zemlje. Izrazila je veliku zahvalnost na svoj pomoći koju Republika Hrvatska pruža BiH na njezinu putu u euroatlantske integracije. "Dobro je znati da imate nekoga tko se zalaže za vas", rekla je veleposlanica. Posebno je istaknula važnost Deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u Jugoistočnoj Europi koju je Hrvatski sabor usvojio 21. listopada 2011.

Sugovornici su tijekom razgovora razmatrali moguće opcije buduće prekogranične suradnje nakon što Hrvatska 1. srpnja 2013. postane punopravnom članicom Europske unije, imajući na umu da Hrvatska i Bosna i Hercegovina žele i u budućnosti održati snažno međusobno strateško partnerstvo. 

Author: Služba za medije