Milorad Pupovac primio desk officera za Hrvatsku pri Europskoj komisiji

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju prof. dr. sc. Milorad Pupovac  primio je u radni posjet  Allana Jonesa, desk officera za Hrvatsku pri Europskoj komisiji u Bruxellesu i Kristosa Makrichisa iz Europske komisije u Zagrebu.

Allan Jones se zanimao za razinu provedbe Sporazuma između hrvatske Vlade i SDSS-a, kao i ukupne procese demokratizacije u hrvatskom društvu. Dr. Pupovac je naglasio kako je proces demokratizacije u Hrvatskoj otišao već toliko daleko da nema one društvene teme o kojoj se ne može povesti razgovor. Srpska nacionalna manjina sudjeluje u svim društvenim procesima i putem svojih predstavnika participira u donošenju najvažnijih državnih odluka. Ipak, i dalje treba raditi na jačoj provedbi Sporazuma, posebice većem sudjelovanju manjina u svim sferama javnog sektora i na svim razinama vlasti. Uskoro će se održati Konvencija SDSS-a, na kojoj će biti riječi o svemu postignutom u provedbi,  kao i budućim aktivnostima vezanim za lokalne izbore. Težište će biti stavljeno na ona obična, ali najvažnija pitanja egzistencije i zapošljavanja ljudi, jer bez njihovog rješavanja nema ni mogućnosti povratka. Dr. Pupovac se osvrnuo  na popise birača koje je potrebno usuglasiti sa stvarnim stanjem, kako ne bi dolazilo do velikog nesklada između broja osoba na popisima i realnog brojčanog stanja. Što se tiče lista okrivljenih za ratne zločine sa srpske strane, one se revidiraju po principima struke i Pupovac vjeruje da će se time broj osoba ograničiti.
Naglasio je da su odnosi Hrvatske i Srbije i Crne Gore znatno poboljšani, što se posebice vidi u vraćanju normalnog života i međusobnih odnosa i kontakata između dvaju naroda. Zaključio je da je Hrvatska zadnjih godina pokazala napredak, možda ne uvijek onoliko brz koliko bi željela, ali ipak vidni napredak i zbog toga bi joj međunarodna zajednica, uključujući EU, trebala odati priznanje.