Željko Jovanović otvorio izložbu "Tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj"

Zagreb - Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović otvorio je u petak u Baški na otoku Krku izložbu „Tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj“. 

Izložba zagrebačkog Instituta za kulturu i etiku prikazuje najatraktivnija rješenja suzbijanja korupcije nastala u srednjovjekovnim pravnim aktima nastalim na hrvatskoj obali Jadrana, počevši od Korčulanskog statuta iz 1265. godine preko najstarijeg hrvatskog pravnog spomenika Vinodolskog zakonika iz 1288., Krčkog ili Vrbničkog statuta iz 1388. pa do Riječkog statuta iz 1530. godine. 


Otvarajući izložbu, Jovanović je među ostalim istaknuo kako bi se mnoga u ovim povijesnim dokumentima sadržana rješenja mogla primijeniti i danas, a načelnik općine Baška Toni Juranić podsjetio je da je upravo na području Jurandvora, u sadašnjoj općini Baška, pronađen prvi hrvatski pisani spomenik - Bašćanska ploča. Izložba autora Zorislava Antuna Petrovića otvorena je u Baški do 13. svibnja, nakon čega će biti postavljena u Vrbniku i Krku. 
 

Author: Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije