Luka Bebić i Krešimir Ćosić primili pomoćnicu ministra obrane SAD-a

Zagreb - Luka Bebić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a primili su u radni posjet Miru Ricardel, pomoćnicu ministra obrane SAD-a s izaslanstvom. 

Razgovori su protekli u vrlo srdačnom tonu. Uputivši riječi dobrodošlice, Luka Bebić upoznao je visoku delegaciju sa strukturom i djelatnošću Hrvatskog sabora, rekavši nekoliko riječi i o njegovoj ulozi kroz povijest. Naglasio je da Hrvatska prepoznaje Sjedinjene Američke Države kao najznačajnijeg partnera na području obrambene suradnje, koja je započela 1995. godine, nastavila se u periodu mirne reintegracije Podunavlja i seže do danas, kada se Hrvatska priprema za svoje buduće članstvo u NATO savezu. Dodao je da hrvatski narod posebno cijeni oslonac i pomoć koju su SAD pružale svih ovih godina te da se Hrvatska nada pozivu za pristup NATO-u 2006. godine. Pritom je izrazio uvjerenje da bez potpore SAD-a Hrvatska ne bi bila primljena u Partnerstvo za mir. Što se tiče potpore javnosti, ocijenio je da i sada postoji većinska potpora u vezi s ulaskom Hrvatske u NATO. Hrvatska je spremna uzeti dio svoje odgovornosti za sigurnost ovog dijela svijeta i dati svoj doprinos borbi protiv svjetskog terorizma. „Sigurnost u Europi ne može se zamisliti bez suradnje sa snagama SAD-a, a mi se nadamo punoj participaciji naših snaga u NATO-u“, izjavio je Bebić. 

Krešimir Ćosić najavio je posjet hrvatskih parlamentaraca Misiji u Afganistanu, naglasivši dvojaki aspekt ove misije: vojni i civilni, gdje potonji za cilj ima izgradnju infrastrukture i civilnog sektora, te podizanje ekonomije, s čime se suglasila pomoćnica ministra obrane SAD-a.  

Mira Ricardel izjavila je da Pentagon visoko cijeni doprinos hrvatskih snaga u mirovnoj operaciji u Afganistanu, što će dati važan doprinos budućnosti Afganistana, ali i kredibilnosti hrvatske težnje da postane punopravna članica NATO-a. Naglasila je da su prepoznate reforme na planu oružanih snaga koje je Hrvatska učinila i još uvijek čini i da one imaju potporu NATO-a, kao i legislativne promjene, koje idu u prilog tješnjoj bilateralnoj suradnji dviju država. Ističe da je transformacija obrambenog sektora potrebna kao prilagodba za 21. stoljeće, gdje je potrebno imati fleksibilne oružane snege koje su u stanju brzo djelovati. 

Pomoćnica ministra obrane SAD-a zaključila je da SAD želi u okviru bilateralne suradnje pomoći Hrvatskoj u njenoj težnji za članstvom u NATO, kao i u svim projektima i procesima transformacije oružanih snaga.