Potpredsjednik Sabora Željko Reiner primio australskog senatora Zeda Seselju

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak australskog senatora Zeda Seselju. Uz akademika Reinera sastanku su nazočili zastupnici Darko Horvat i Damir Mateljan.

- Odnosi između Hrvatske i Australije su vrlo dobri i bez otvornih pitanja, a čvrsto ih povezuju, osim hrvatske dijaspore, i zajedničke vrijednosti zapadne demokracije, kazao je na početku sastanka potpredsjednik Sabora Reiner. Ustvrdio je da je osim na bilateralnoj razini, hrvatsko-australska suradnja u okviru multilateralnih organizacija također dobra te je izrazio nadu da će Australija podržati hrvatsku kandidaturu za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Hrvatska, kao članica EU-a, dodao je Reiner, podržava početak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije.
 
Senator Seselja je istaknuo kako postoje još brojna područja u kojima dvije zemlje mogu surađivati. Neka od njih su područja brodogradnje i energetike, pri čemu je istaknuo brzi rast australskog udjela u svjetskom izvozu LNG-a. Spomenuo je i sve veći interes Australaca za turističke posjete Hrvatskoj.

Sugovornici su suglasni kako je za dvije zemlje, iako su zemljopisno udaljene, korisno potaknuti razmjenu iskustava u svezi s globalnim izazovima, poput terorizma i migracija. Također su se složili kako treba nastaviti poticati suradnju na području znanosti i obrazovanja te razmotriti mogućnosti suradnje dviju obrambenih industrija.

Author: Služba za medije