Milorad Pupovac i Mario Zubović primili delegaciju Odbora za europsku prilagodbu Nacionalne skupštine parlamenta Republike Turske

Zagreb - Delegaciju Odbora za europsku prilagodbu Nacionalne skupštine parlamenta Republike Turske na čelu sa Yašarom Yakišem, predsjednikom Odbora, primili su u Hrvatskom saboru prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Mario Zubović, član saborskog Odbora za vanjsku politiku i voditelj Hrvatsko-turske skupine prijateljstva. Uslijedio je radni sastanak s mr. sc. Nevenom Mimicom, predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije i članovima Odbora.
Razgovori su protekli u vrlo srdačnom i otvorenom tonu. Istaknuto je da dvije prijateljske zemlje trebaju što tješnje surađivati o svim EU pitanjima i razmjenjivati iskustva, a da pritom jedna drugoj niti u jednoj fazi pregovaračkog ciklusa ne budu prepreka za individualno vrednovanje postignuća svake od njih na putu u EU.
Yašar Yakiš rekao je kako Turska snažno podupire nastojanja Hrvatske za pristup u NATO, te  je izrazio uvjerenje da će Hrvatska ući u EU 2007. godine, najkasnije 2009. godine. Naglasio je važnost parlamentarne suradnje, posebice srodnih parlamentarnih odbora za europske poslove i skupina prijateljstva. 
Mario Zubović je rekao da Hrvatska Tursku osjeća kao svog velikog prijatelja. Naveo je tri osnovna vanjskopolitička cilja kojima Hrvatska teži, to su: članstvo u EU, NATO savezu i regionalna suradnja. Pritom je ustvrdio kako Hrvatska ima dobre odnose sa svim svojim susjedima, a da će njen pristup u EU ubrzati put i ostalim državama.           
Milorad Pupovac ocijenio je da Turska i Hrvatska imaju posebnu ulogu u stabilnosti čitave regije jugoistočne Europe, a daljnji razvoj odnosa treba utvrditi u svjetlu zajedničke budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u.
Neven Mimica predstavio je saborski Odbor za europske integracije, te govorio o njegovoj strukturi i osnovnoj zadaći u praćenju harmonizacije domaćeg zakonodavstva s europskim. Pojasnio je zašto Odbor neće sudjelovati u monitoringu i usmjeravanju pregovaračkog procesa, za što je mjerodavan Nacionalni odbor za praćenje pregovora koji okuplja predsjednike svih parlamentarnih stranaka i na taj način predstavlja vrlo snažno parlamentarno tijelo, čija će savjetodavna funkcija trajati tijekom čitavog procesa pregovaranja.