Sanja Putica sudjeluje na regionalnoj konferenciji parlamentarnih zastupnica u Tirani

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sanja Putica sudjeluje na Godišnjoj regionalnoj konferenciji parlamentarnih zastupnica koja se održava u Tirani od 26. do 28. travnja. 

Zastupnicama iz nekoliko zemalja jugoistočne Europe te predstavnicima međunarodnih organizacija prisutnih u Albaniji uvodno su se obratili predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta, voditelj Misije OESS-a u Albaniji Florian Rauning, predstavnik UN-a Brian Williams te Arta Dade, predsjednica Odbora za vanjsku politiku albanskoga parlamenta. Suorganizator konferencije je Alijansa parlamentarnih zastupnica, međustranačka organizacija u okvirima parlamenta Albanije čiji je cilj osnaživanje žena i jačanje njihove političke participacije.
 
Mnogi govornici istaknuli su važnost uvođenja kvote od 50 posto za lokalne izbore u Albaniji, što je doprinijelo znatnomu povećanju vijećnica u lokalnim tijelima vlasti na posljednjim izborima. 

Konferencija uključuje teme kao što su jačanje političke participacije žena, jačanje uloge žena na lokalnim razinama vlasti i u gospodarstvu te uloga žena u demokratizaciji društva u okviru koje je govorila i Sanja Putica. Putica je istaknula da je odgovornost parlamentarki kao i onih koje se nalaze na pozicijama vlasti da svojim utjecajem i promjenama zakonskih okvira snažnije doprinesu poboljšanju položaja žena.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove