Potpredsjednik Vlade Republike Makedonije Bujar Osmani u radnom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s potpredsjednikom Vlade Republike Makedonije zaduženim za europska pitanja Bujarom Osmanijem. 

Uz potpredsjednika Reinera na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Darko Horvat i potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan. Na sastanku su potvrđeni tradicionalno dobri prijateljski odnosi, dinamičan politički dijalog te potpora daljnjem jačanju bilateralne suradnje dviju država. Razgovaralo se o makedonskom euroatlantskom putu i planovima Vlade Makedonije za provedbu sveobuhvatnih reformi, kao i o iskustvima Hrvatske na tom putu. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Reiner napomenuo je kako je u tom procesu najvažnije osigurati potporu cijelog društva, konsenzus svih političkih opcija kao i potporu civilnog društva i javnosti . – Od osobite je važnosti staviti fokus na reforme ključnih područja, ispunjavanje kriterija i konstruktivan i otvoren dijalog sa susjedima, istaknuo je Reiner. U nastavku je izrazio hrvatsku potporu ulasku Makedonije i ostalih država jugoistočne Europe u EU te poslao poruku kako Makedonija na tom putu može i dalje računati na Hrvatsku.

Potpredsjednik Vlade Makedonije Osmani rekao je kako je u radni posjet Hrvatskoj došao s ciljem predstavljanja pozitivnih promjena u Makedoniji vezanih uz nastavak procesa približavanja euroatlantskim integracijama. Posebno je naglasio kako postoji i jasna vizija i konkretan vladin akcijski plan nazvan „3-6-9“ kojemu je cilj provođenje unutarnjih reformi i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima. Uz već započet reformski proces u područjima javne uprave, pravosuđa te sigurnosno-obavještajnom sustavu, Osmani smatra kako je 2018. godina ključna za otvaranje pregovora s Europskom unijom i ulazak u NATO savez. – Makedonija želi poslati jasnu poruku da je nakon izlaska iz političke krize spremna riješiti sve izazove koji stoje na putu za članstvo u EU, zaključio je Osmani.

Osmanija su u Hrvatskom saboru, u odvojenim sastancima, primili predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač. I u tim je sastancima potpredsjednik Osmani istaknuo jasnu opredijeljenost Makedonije da postane članicom NATO-a i Europske unije. Istaknuo je važnost podrške država članica, među kojima i Hrvatske, te zahvalio na konstantnoj podršci pruženoj u prethodnom razdoblju. Posebno se osvrnuo na rješavanje otvorenih pitanja Makedonije sa susjedima te iskazao zadovoljstvo potporom građana Makedonije za proces koji je pred njima.

Milošević je, govoreći o potrebnim reformama vezanim za ulazak u članstvo EU-a koje je i sama Hrvatska prošla, naglasio kako Makedonija taj proces treba iskoristiti za provedbu unutarnjih prilagodbi kako bi što spremnija ušla u pregovarački proces, posebno naglasivši da se treba raditi na gospodarskoj konkurentnosti države i društva. Kovač je posebno istaknuo kako Makedonija mora poslati jasnu poruku o ozbiljnim namjerama da će sve reforme i prilagodbe koje su planirane za iduće razdoblje i provesti. Naglasio je i važnost saniranja konflikata i izbjegavanja novih otvorenih pitanja sa susjedima.

Svi sugovornici složili su se kako postoji prostor za jačanje buduće suradnje kroz razmjenu iskustava u eurointegracijskom procesu te posebno suradnju u području gospodarstva. 

Author: Služba za medije