Izaslanik predsjednika Sabora Andrija Hebrang sudjelovao na središnjoj komemoraciji bleiburškim žrtvama

Bleiburg - U nazočnosti desetak tisuća hodočasnika, među kojima i preživjelih u bleiburškoj tragediji, na Bleiburškom polju održana je središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, a misu zadušnicu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. 

Komemoraciju je organizirao Počasni bleiburški vod i Ured inozemne pastve Hrvatske biskupske konferencije, a pokrovitelj je Hrvatski sabor. Počela je hrvatskom himnom i minutom šutnje za bleiburške žrtve, a zatim se nazočnima obratio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića, zastupnik Andrija Hebrang. "Nalazimo se na svetom mjestu hrvatskih strahota kako bismo se poklonili žrtvama koje su odavde krenule na križne putove, na svoj posljednji put, i žrtvama koje je ovdje dočekala okrutna smrt i zločin", rekao je Hebrang. "Zločin se dogodio nakon II. svjetskog rata, nad civilima, razvojačenim vojnicima bez oružja, ženama, djecom, starcima i svećenicima, kazao je i istaknuo kako su oni ubijeni u doba mira bez suda i pravde".

"Danas se klanjamo svima koji su ovdje ubijeni, ali klanjamo se i onima koji su ubijeni u Jasenovcu. Jasenovačke žrtve su žrtve nacizma koje su također ubijene bez suda", rekao je. "Zajedničko je žrtvama i Bleiburga i Jasenovca što su mislili drukčije od režima u kojima su živjeli i ubijeni su zbog vlastitih političkih uvjerenja, ili nacije, bez suda i bez prilike za istinu", kazao je Hebrang. "Žrtve fašističke ideologije doživjele su zasluženu počast, poštovanje i zahvalnost brojnih generacija, dok su bleiburške žrtve zatajene, njima se ne mogu zapaliti svijeće, njihova čast i dostojanstvo nestala je ubijanjem njihovih tijela, koja su pokopali njihovi krvnici", dodao je.

Sudionicima bleiburškog skupa obratio se predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović, imam iz Gunje Idriz ef. Bešić, predstavnik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, te predsjednik Počasnog bleiburškog voda Ivan Pomer. 

Na kraju komemoracije položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće na spomenik bleiburškim žrtvama.

Author: Internet redakcija/Hina