Francuski senator Fauchon i veleposlanik Saint-Paul posjetili Sabor

Zagreb - Francuskog senatora Pierrea Fauchona primili su u radni posjet predsjednici triju saborskih odbora: prof. dr. sc. Petar Selem, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i voditelj Hrvatsko-francuske skupine prijateljstva, mr. sc. Neven Mimica, predsjednik Odbora za europske integracije i prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju. U razgovorima je sudjelovao i Francois Saint-Paul, veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj. 

Petar Selem istaknuo je duboku privrženost i prijateljstvo dvaju naroda i država, te posebno mjesto koje ima kultura i kulturna povezanost kao čimbenik koji nadopunjuje politički dijalog i kontakte. Rekao je kako je pristupanje europskim integracijama prioritetni cilj hrvatske politike koja izuzetno cijeni podršku i pomoć Francuske.

Senator Fauchon je rekao kako je jedan od onih koji znaju da je Hrvatska stoljećima bila tvrđava koja je branila čitavu zapadnu Europu i da stoga treba reći da je Hrvatska oduvijek u Europi, da ona nije netko tko dolazi sa strane. Naglasio je kako je povijest vrlo važna i da se ne smije iz vida izgubiti globalna vizija, dajući preveliku važnost nekim tehničkim pitanjima, jer „u trenutku kada Hrvatska želi ući u obitelj europskih država, ja odgovaram: „dakako, pa vi ste u svojoj kući i to neću propustiti reći europskim političarima."

Neven Mimica je naglasio kako je došlo vrijeme da se povijesna veza Hrvatske i Europe pretvori u čvrstu institucionalnu vezu Hrvatske i Europske unije, što Hrvatska zaslužuje po svojim civilizacijskim i kulturnim dosezima kroz povijest. Danas je Hrvatska spremna za početak pregovora, nastavlja svoje unutarnje reforme, podiže komunikacijsku razinu prema građanima u približavanju eurointegracija, a politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka dodatno ojačava početnu razinu spremnosti za pregovore. „Očekujemo da će do lipnja Hrvatska dati dovoljno dokaza svoje pune suradnje s Haaškim sudom, kako bi pregovori mogli početi“.

Milorad Pupovac je izjavio da je povezanost i privrženost Francuske Hrvatskoj kao mladoj naciji u smislu države, a staroj u smislu identiteta vrlo važna i da Hrvatska u potpunosti podupire novu Europu koja se stvara, temeljenu na koegzistenciji entiteta i poretku slobode. Istaknuo je kako se Hrvatska želi što prije riješiti ratnog bremena i pitanja suradnje sa sudom u Haagu na način da ima svoje jako domaće pravosuđe, uz potpuno rješavanje izbjegličkog pitanja, gdje su već učinjeni značajni rezultati. „Što se tiče susjeda, BiH, Srbije i Crne Gore, iza nas je vrijeme kada se mogao steći dojam da Hrvatska bježi od svojih susjeda u Europu, Hrvatska danas želi prednjačiti u regiji u pitanjima europskih integracija i želi pružiti svu pomoć susjedima na tom pitanju“. Komentirajući položaj nacionalnih manjina, rekao je kako se one danas percipiraju kao element suradnje među državama i motiv za jačanje demokratskih institucija i vladavine prava. 

Francuski veleposlanik pitanje izbjeglica i prognanika smatra vrlo važnim, jer su na tom planu rezultati mjerljivi. Mišljenja je da je Hrvatska do sada u svojim postignućima pokazala primjer i da tim putem treba nastaviti, složivši se s riječima senatora Fauchona da je Hrvatska u Europi u svojoj kući, kamo je oduvijek pripadala.