Potpredsjednik Sabora Željko Reiner primio izaslanstvo Odbora za unutarnja pitanja Zastupničkog doma parlamenta Indonezije

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva akademik Željko Reiner primio je u četvrtak izaslanstvo Odbora za unutarnja pitanja Zastupničkog doma parlamenta Republike Indonezije. Uz potpredsjednika Reinera sastanku su nazočili i saborski zastupnici Domagoj Hajduković i Darko Horvat.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner ustvrdio je kako su odnosi između dvije zemlje dobri i neopterećeni otvorenim pitanjima. Posebno je istaknuo odličnu suradnja dvaju parlamenata o čemu svjedoče i brojni posjeti i izravni kontakti parlamentarnih izaslanstava. - Indonezija i Hrvatska dobro surađuju na području kulture i obrazovanja i ove odnose treba i dalje poticati, kazao je akademik Reiner. Govoreći o mogućnostima daljnjega razvoja gospodarske suradnje potpredsjednik Reiner je podsjetio da velik dio proizvođača prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj ima halal certifikat što otvara mogućnost suradnje na području prehrambene industrije.- Za plasman indonezijskih roba u zemlje EU-a i područje srednje Europe Indonezija može koristiti hrvatske luke poput Rijeke, Ploča ili Zadra, rekao je Reiner.

Predsjednik Odbora za unutarnja pitanja Anton Sihombing upoznao je ukratko sugovornike sa strukturom indonezijskoga parlamenta te je iskazao interes za daljnjim razvojem suradnje dvaju parlamenata i razmjenom iskustava u područjima obrazovanja i turizma.

Članove indonezijskoga izaslanstva koji borave u radnome posjetu Hrvatskoj zanimao je i način financiranja rada Hrvatskoga sabora i saborskih zastupnika, zakonodavni postupak te izborni sustav u Hrvatskoj.

Author: Služba za medije