Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravljao o izmjeni europske direktive o upućivanju radnika

Zagreb – U Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo s temom Prijedlog o izmjeni Direktive 96/71/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 1996. o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga.
 
Na tematskoj sjednici sudjelovali su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Ekonomskog instituta, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore. 
 
Ciljanom izmjenom Direktive predlažu se promjene u tri glavna područja: naknada upućenim radnicima uključujući i slučajeve podugovaranja, pravila o ustupljenim radnicima koji rade preko agencija za privremeno zapošljavanje te dugoročno upućivanje. 
 
Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić predstavio je statistiku vezanu za upućivanje radnika, istaknuvši da je u 2014. u EU-u bilo 1.92 milijuna upućivanja radnika, čiji je broj u odnosu na 2010. porastao za 44,4 posto. U 2014. je bilo 4560 upućivanja radnika iz drugih država članica EU-a na rad u Hrvatsku dok je 27556 upućivanja bilo iz Hrvatske na rad u druge države članice EU-a. Glavni sektori u kojima rade radnici upućeni u Hrvatsku su građevinarstvo, obrazovanje, zdravstvo i socijalni rad, dok su sektori u kojima rade radnici upućeni iz Hrvatske građevinarstvo, industrija i poslovne usluge, pojasnio je predsjednik Odbora Mrsić. 
 
U nastavku su predstavljeni mogući problemi kao i koristi koje bi izmjene Direktive 96/71/EZ mogle donijeti hrvatskim radnicima i tvrtkama. Predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca Nataša Novaković istaknula je nekoliko problema kao što su ilegalni rad i administrativne prepreke kod upućivanja radnika iz Hrvatske na rad u druge države članice Unije. Podsjetila ja de je HUP protiv izmjena navedene Direktive. 
 
Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata istaknuo je da se izmjenom Direktive ispravlja nepravda i osigurava da upućeni radnici imaju jednaka prava u pogledu plaća i radnih uvjeta kao i domaći radnici. –Smatramo da bi Hrvatska trebala poduprijeti izmjenu Direktive, kazao je Sever. 
 
Danijel Nestić iz Ekonomskog instituta nalazi da će izmjene Direktive imati loš učinak na hrvatsko gospodarstvo te da narušavaju slobodu pružanja usluga. -Moramo se boriti, prije svega, za jačanje pozicije radnika na domaćem tržištu, istaknuo je Nestić. 
 
Izmijenjena Direktiva trebala bi biti transponirana u nacionalno zakonodavstvo do lipnja 2016., a prije toga važno je uključiti akademsku zajednicu kao i ostale zainteresirane strane u analizu dugoročnog utjecaja iste na tržište rada, zaključio je Mirando Mrsić.

Author: Služba za medije