Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Davorin Mlakar primio veleposlanika Irske Timothyja Harringtona

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjske poslove Davorin Mlakar održao je u petak sastanak s veleposlanikom Irske u Hrvatskoj Timothyjem Harringtonom. 

Mogućnosti jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Irske, njihova suradnja unutar Europske unije te razmjena informacija i mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima i unutarnjoj političkoj situaciji u objema državama bile su središnje teme razgovora predsjednika Odbora Davorina Mlakara i irskoga veleposlanika. 

- Hrvatska i Irska imaju i slično iskustvo u  prošlosti zbog velikoga broja državljana koji su iselili u druge zemlje, rekao je Mlakar. - Naš je interes, nastavio je, ohrabriti hrvatsku dijasporu da ojača svoje odnose s Hrvatskom  i stvoriti uvjete za njihovo investiranje u Hrvatskoj, kao što je to irska dijaspora učinila u Irskoj. 

Govoreći o bilateralnim odnosima, veleposlanik Harrington istaknuo je kako postoje velike mogućnosti intenziviranja suradnje na području obrane i sigurnosti, prvenstveno zbog kompatibilnosti hrvatskih i irskih oružanih snaga, a kao pomorske zemlje mogu pronaći interes i za suradnju na tom području.

Sugovornici su se osvrnuli i na aktualna sigurnosna pitanja vezana uz migracijsku krizu i terorizam, pri čemu je Mlakar posebno istaknuo problem osiguranja vrlo dugačke granice koju Hrvatska dijeli s Bosnom i Hercegovinom te granice na moru. – Želimo da države članice EU-a budu svjesne ovoga problema te se nadamo njihovoj potpori i pomoći u rješavanju ovoga pitanja, rekao je Mlakar. 
 

Author: Služba za medije