U Saboru održan susret s predstavnicima udruge za promicanje i zaštitu prava transrodnih osoba

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol,  potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin i potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Domagoj Hajduković održali su u Hrvatskom saboru radni sastanak s predstavnicima i voditeljicom udruge „TransParent“ Sanjom Stanojević i Nebojšom Paunovićem iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sa svrhom rješavanja uočenih problema vezanih uz uvjete i pretpostavke života u drugom rodnom identitetu.

Nebojša Paunović je u ime Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova istaknuo kako Pravobraniteljica aktivno sudjeluje i prepoznaje probleme s kojima se suočavaju trans-rodne osobe, shvaćajući da se one svakodnevno susreću s rodnom diskriminacijom. 

Voditeljica udruge Sanja Stanojević iznijela je niz problema vezanih uz ostvarenje prava trans-rodnih osoba, odnosno djece i njihovih roditelja u Republici Hrvatskoj, a koja se tiču mogućnosti ostvarenja prava na život u drugom rodnom identitetu. Istaknula je kako se ključni problem odnosi na ne izdavanje pozitivnih mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o životu u drugom rodnom identitetu ili promjeni spola. Bez tog dokumenta osobe u spolnoj tranziciji ne mogu regulirati svoj status u državnim maticama. 

Osim navedenog, voditeljica udruge istaknula je i probleme kod zapošljavanja, nedostatak organizirane edukacije osoba uključenih u procese pomaganja ovim osobama, nesenzibiliziranost društva, stigmatizacija, sveprisutne predrasude prema ovim osobama ali i njihovim roditeljima kao i mnogi drugi problemi koji ovoj manjini onemogućavaju normalan život i integraciju u društvo sukladno njihovom rodnom identitetu.

Saborski zastupnici su prepoznali važnost ove tematike i dali svoju podršku udruzi „TransParent“ te dogovorili niz zajedničkih koraka u smislu daljnjeg djelovanja kako bi se olakšao položaj trans-rodnih osobama te im se omogućio dostojanstven život. Na ovu temu zastupnica Gordana Sobol će organizirati tematsku sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova zajedno s Odborom za ljudska prava na čijem je čelu zastupnik Domagoj Hajduković.
 

Author: Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske