Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković primio veleposlanicu Slovenije Smiljanu Knez

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković održao je u srijedu sastanak s veleposlanicom Slovenije u Hrvatskoj Smiljanom Knez. 

Predsjednik Odbora Jandroković uvodno je upoznao veleposlanicu Knez s radom i prioritetnim aktivnostima saborskoga Odbora za europske polove u sljedećem razdoblju, kao što su npr. jačanje utjecaja Odbora na zakonodavni proces, pojednostavljivanje procedure povlačenja sredstava iz EU fondova te osnaživanje odnosa sa zemljama članicama EU-a s kojima Hrvatska dijeli zajedničke interese. 

– Odnosi sa Slovenijom su za nas isto vrlo važni, a jačanje izravnije suradnje dvaju parlamentarnih odbora za europske poslove otvara prostor ne samo za razmjenu mišljenja o važnim europskim temama već i za pronalaženje rješenja za neka otvorena bilateralna pitanja, rekao je Jandroković. U tom kontekstu, Jandroković je uputio poziv predsjedniku i članovima Odbora za europske poslove slovenskoga parlamenta za posjet Hrvatskoj. 

Govoreći o bilateralnim odnosima sugovornici su se složili kako otvorena pitanja nisu narušila odnose, već je suradnja na mnogim područjima ojačala, poput gospodarstva, trgovinske razmjene, turizma i kulture. O intenziviranju političkih odnosa na visokoj razini svjedoči i nedavni posjet predsjednika Državnoga zbora Slovenije Hrvatskoj, a koji će, kako je kazala veleposlanica Knez, zajedno s predsjednikom Hrvatskoga Sabora Željkom Reinerom uskoro u Zagrebu otvoriti zajedničku izložbu državnih arhiva Slovenije i Hrvatske u povodu 25 godišnjice plebiscita. Sugovornici su razgovarali i o ulozi nacionalnih parlamenata u EU-u te su razmijenili mišljenja o perspektivi proširenja Europske unije. 
 

Author: Služba za medije