Potpredsjednik Sabora Neven Mimica sastao se sa zastupnikom u Bundestagu Gerdom Andresom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u posjet Gerda Andresa, člana Kluba zastupnika SPD-a i člana radne skupine "Pitanja Europske unije" u njemačkom Bundestagu. 

Središnja tema sastanka bio je proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Neven Mimica upoznao je goste s ulogom parlamenta u tom procesu te s trenutačnim stanjem pregovora. Istaknuo je da, iako Hrvatsku očekuju dodatni napori u provođenju ključnih reformi državne uprave, pravosuđa i borbe protiv korupcije, do danas je napravljeno mnogo u smjeru približavanja Hrvatske europskim integracijama. U okviru zakonodavne aktivnosti Sabora istaknuo je nužno ubrzanje u usklađivanju zakonodavstva, što je i predviđeno u ovoj godini.

Sugovornici su se složili da konsenzus parlamentarnih stranaka o ovom vanjskopolitičkom prioritetu RH predstavlja dodatan impuls u ubrzavanju pristupnog procesa. Neven Mimica je istaknuo kako je europska orijentacija SDP-a neupitna, dodavši kako će SDP, iako se u mnogim pitanjima ne slaže s Vladom, poduprijeti one prijedloge koji vode Hrvatsku u tom smjeru. Sugovornici su razmijenili stajališta o pitanju ZERP-a, složivši se da, iako to pitanje utječe na dinamiku pregovora, Hrvatska ne bi trebala ispustiti iz vida predstojeće reforme koje su ključne za zaključenje pregovora.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica zahvalio je zastupnicima Bundestaga na potpori koju pružaju Hrvatskoj u procesu pristupanja EU.

Author: Služba za odnose s javnošću