Milorad Pupovac sastao se s mađarskim veleposlanikom Györkösom

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa. 

Mađarski veleposlanik zanimao se za političku situaciju u Hrvatskoj nakon lokalnih izbora, problematiku manjina i regionalnu dimenziju Hrvatske. Lokalni izbori nisu bitno promijenili stanje u političkom životu, a njihova najveća posljedica sve je vidljivija bipolarizacija hrvatske političke scene, na lijevi i desni blok, rekao je Pupovac. Time ujedno politička scena postaje nedinamična i umrtvljena, iako bi glavni pokretač trebao biti kako revitalizirati Hrvatsku, dodao je. Također, kako su se prvi put neposredno birali lokalni čelnici u jedinicama lokalne samouprave, nema iskustava na tom području obnašanja vlasti pa je nezahvalno prognozirati kako će to izgledati u stvarnosti, istaknuo je Pupovac.

Odgovarajući na drugo veleposlanikovo pitanje koje se tiče manjinske problematike, Pupovac je istaknuo da je općenito gledajući, problem manjina sve manje u fokusu hrvatske Vlade, što nije dobro. Rekao je da je rebalansom proračuna došlo do ogromnog smanjenja sredstava namijenjenih povratku izbjeglica i stambenom zbrinjavanju. "Radi se o 500 milijuna kuna ili 14 posto portfelja Ministarstva regionalnog razvoja ili 10 posto ukupnog rebalansa proračuna, što je ogromno smanjenje", rekao je Pupovac. Sve to može ozbiljno ugroziti otvaranje pregovaračkog pregovora 23, čiji je dio upravo povratak izbjeglica i prava manjina. 

Promatrajući ulogu Hrvatske u regiji, Pupovac je istaknuo kako je Hrvatska dobro krenula razvijati regionalnu dimenziju u svojoj vanjskoj politici, iako neki posljednji primjeri dovode u pitanja ta postignuća. "Čini mi se da bi bilo dobro, kao što postoji suradnja zemalja u regiji kada su u pitanju policijski poslovi ili suradnja tužilaštva, da takva suradnja postoji i na području povratka izbjeglica i zaštite manjina, čega zasad nema". Potrebno je da Hrvatska na Jugoistoku Europe pronađe relevantne partnere kako bi se Europskoj uniji, već zasićenoj proširenjem, mogao odaslati jasan signal da su zemlje regije spremne preuzeti svoj dio odgovornosti u kreiranju zajedničke europske budućnosti. Ta šansa dosad nije iskorištena u bilateralnim odnosima s nama susjednim zemljama, a potencijalnim partnerima, a bilo je mogućnosti za to, rekao je Pupovac.

Author: Služba za odnose s javnošću