Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks primio mađarskog veleposlanika Petera Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Petera Györkösa.

Mađarski veleposlanik zanimao se za situaciju na hrvatskoj političkoj sceni nakon održanih lokalnih izbora, pristupne pregovore za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te tijek aktivnosti oko promjena hrvatskoga Ustava.

Potpredsjednik Šeks izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je vladajuća koalicija postigla na lokalnim izborima. Rekao je da su oni čak pokazali odstupanje od opće zakonitosti da u situaciji opće globalne krize vladajuća koalicija ili stranka na vlasti prolazi loše. "U Hrvatskoj se dogodio presedan od te opće zakonitosti, a vladajuća koalicija postigla je izvrsne rezultate". Naglasio je da su izbori pokazali bipolarnost političke scene na kojoj djeluje lijevi i desni centar, a izgledno je da će takva situacija potrajati i u dogledno vrijeme. 

Mađarski veleposlanik iznio je očekivanje Mađarske da Hrvatska uđe u Europsku uniju upravo za vrijeme mađarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2011. godine. Zanimao se za aktivnosti i rad na ustavnim promjenama. Potpredsjednik Šeks ukratko je izložio tijek čitavog procesa oko promjene Ustava, rekavši da je Radna skupina praktično završila svoj posao pa je izgledno da ujesen krene saborska procedura. Predstavio je dvije skupine ustavnih promjena: prva je korisna ili nužna za zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja, a druga je skupina vezana uz samo pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji, ustavne promjene vezane uz pravne osnove pristupanja zemlje Uniji.

Author: Služba za odnose s javnošću