Neven Mimica primio kandidata za mjesto generalnog tajnika Vijeća Europe Wlodzimierza Cimoszewicza

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica primio je u službeni posjet bivšeg predsjednika poljske vlade, bivšeg predsjednika Sejma i bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Poljske, a sada kandidata za mjesto generalnog tajnika Vijeća Europe Wlodzimierza Cimoszewicza.

Cimoszewicz je predstavio program kandidature za mjesto generalnog tajnika Vijeća Europe i predstavio svoje ideje kako organizacijski, financijski i sadržajno unaprijediti rad i ulogu Vijeća Europe. Jačanje te respektabilne institucije u međunarodnim odnosima moguće je samo ukoliko će ona voditi proaktivnu politiku, što znači brže donositi odluke i odgovore, posebno u kriznim situacijama, istaknuo je. Autonomnost Vijeća Europe ne podrazumijeva odsustvo suradnje i rada na zajedničkim projektima s Europskom unijom, već naprotiv, suradnja te dvije institucije potrebna je i nužna, rekao je Cimoszewicz, dodavši da Vijeću Europe svakako predstoji unutarnja reorganizacija i rješavanje financijskih pitanja.

Razgovaralo se i o trenutnom statusu hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, preprekama u tom procesu, posebno slovenskoj blokadi pregovora, te posljednjem prijedlogu povjerenika Rehna. Potpredsjednik Sabora Neven Mimica naglasio je da Hrvatska usprkos blokadi pregovora nastavlja s reformama. Hrvatska želi što prije zaključiti pregovore jer će se time poslati pozitivan signal zemljama u regiji da se zahtjevan proces pregovora, koji iziskuje brojne reforme, isplati. Cimoszewicz je istaknuo da Poljska želi što prije vidjeti Hrvatsku u Europskoj uniji, što je interes čitave Unije, a najvažnijim u ovom trenutku smatra pronaći ključ za deblokadu pregovora.

Author: Služba za odnose s javnošću