Mario Zubović primio izaslanstvo Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora dr. Mario Zubović i članovi Odbora razgovarali su s izaslanstvom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na čelu s Ioanom Mircea Paşcuom.

Na prvom sastanku s kolegama iz Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, nakon konstituiranja ovog saziva Sabora, Mario Zubović ukratko je upoznao goste s rezultatima parlamentarnih izbora te je predstavio kolege iz Odbora za vanjsku politiku. Istaknuo je vanjskopolitičke prioritete RH, pristupanje NATO-savezu i Europskoj uniji, koji su ostali nepromijenjeni, kao i konsenzus političkih stranaka o tim pitanjima.

U okviru razgovora o tijeku pregovora Hrvatske za pristupanje EU naglašeno je kako Hrvatska kontinuirano napreduje na većini polja, no ponovno su istaknute reforme pravosuđa, državne uprave i borba protiv korupcije kao najveći izazovi u sljedećem razdoblju. Mario Zubović, kao i ostali članovi Odbora, složili su se kako je potrebno riješiti otvorena bilateralna pitanja između Hrvatske i Slovenije, no ona bi se trebala rješavati, dodao je, neovisno o pristupnim pregovorima. Kao pozitivan iskorak u tom smjeru istaknut je nedavni susret dvaju predsjednika kao i najavljeni sastanci dužnosnika na drugim razinama. 

U nastavku susreta razgovaralo se o potpori građana ulasku Hrvatske u EU. Predložena je intenzivnija suradnja dvaju vanjskopolitičkih odbora, kao i veći zajednički angažman u isticanju prednosti ulaska u EU hrvatskim građanima. Voditelj Izaslanstva Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Ioan Mircea Paşcu zaključio je kako je u ovoj fazi pregovora o pristupanju izrazito važan jedinstven nastup svih političkih opcija u RH, te je zaključio sastanak riječima ,,da je ohrabren ovakvom atmosferom“.

Author: Služba za odnose s javnošću