Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio ruskog veleposlanika Mihaila Konarovskog

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u oproštajni posjet veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Mihaila Konarovskog.

Nakon uvodnih pozdrava Mihail Konarovski je izrazio zadovoljstvo zbog sve boljih odnosa između dviju država. Gospodin Konarovski istaknuo je dobru suradnju parlamenata te je istodobno dodao da postoji prostor za još boljom suradnjom na kulturnom i gospodarskom planu. Sukladno tome, rekao je Konarovski, u pripremi je sporazum o kulturnoj suradnji za sljedeće dvije godine koji će se potpisati s ministrom kulture Božom Biškupićem. Veleposlanik je također izrazio i veliko zadovoljstvo sve boljom gospodarskom suradnjom. U nastavku razgovora ruski je veleposlanik istaknuo važnost jačanja međuparlamentarnih odnosa i suradnje. Veleposlanik se osvrnuo i na nedavni posjet američkog predsjednika Obame Moskvi i istaknuo da to predstavlja novu fazu u razvoju dobrih odnosa između dviju velesila.

Gospodin Pupovac zahvalio je veleposlaniku na velikom trudu te na svemu što je učinio na razvoju dvostranih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Iznijevši ocjenu kako su odnosi između dviju država u uzlaznoj putanji, posebice posljednih godina, istaknuo je i potrebu i za daljnjim jačanjem bilateralnih odnosa. Pupovac je također istaknuo važnost jačanja suradnje na kulturnom i gospodarskom planu te dodao da se ulažu daljnji napori na unapređivanju odnosa između Hrvatskog sabora i ruske Dume. Ujedno je zahvalio i na pozivu koji je upućen saborskim zastupnicima za sudjelovanje na međuparlamentarnim sportskim igrama koje će se održati u listopadu u Moskvi. Osvrnuvši se na odnose među svjetskim velesilama, Pupovac je izrazio nadu da će se ti odnosi i dalje poboljšavati. Hrvatska, iako mala zemlja, dodao je, spremna je sudjelovati u razvoju dobrih međunarodnih odnosa kroz razgovore i posredovanje među svim uključenim zemljama. 

Author: Služba za odnose s javnošću