Vesna Pusić i Milorad Pupovac primili potpredsjednika španjolskog Senata

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić primila je u službeni posjet drugog potpredsjednika Senata Kraljevine Španjolske Juana Joséa Lucasa Giméneza. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju i član Nacionalnog odbora Milorad Pupovac.

Pusić je ukratko predstavila strukturu i ulogu Nacionalnog odbora, rekavši da to tijelo Hrvatskoga sabora ima zadaću osigurati parlamentarni nadzor nad ukupnim procesom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, što uključuje nadzor tijeka pregovora po svim pregovaračkim poglavljima, kao i praćenje usklađivanja zakonodavstva i njegove provedbe.

Drugi potpredsjednik Senata Kraljevine Španjolske Gimenez izjavio je kako njegova zemlja s maksimalnom pažnjom i interesom prati proces pregovora Hrvatske za članstvo u Uniji, posebice u svjetlu činjenice da će Španjolska od Švedske preuzeti predsjedanje Europskom unijom. "Španjolska daje jasnu potporu vašem putu u Uniju i podupire vaš proces integracija. Vidimo da se nalazite pred određenim problemima, ali se nadamo da će se uskoro za njih naći rješenje", istaknuo je Gimenez, dodavši da je vrlo važno da Hrvatska učini dvije stvari - ojača svoje gospodarstvo i stvori klimu razumijevanja s Europskom unijom.

Vesna Pusić u potpunosti se složila s tim stavovima, naglasivši da su to upravo prioriteti i strateški ciljevi Hrvatske. "Bilo bi idealno kada bi Hrvatska uspjela završiti pregovore za vrijeme španjolskog predsjedanja", izjavila je predsjednica Nacionalnog odbora i iznijela ideju da Hrvatska pred sam kraj pregovora dodatno prezentira svoj pregovarački proces za članstvo u Uniji u parlamentima zemalja članica EU. Gimenez smatra da bi to bio dobar način da se Europa još bolje upozna što sprečava Hrvatsku u njezinim integracijama. "Svakako je potrebno uložiti diplomatski napor da se prenese želja hrvatskoga naroda da Hrvatska postane članicom Europske unije", rekao je. 

Milorad Pupovac osvrnuo se na važnost proširenja za daljnju demokratizaciju i stabilnost u čitavoj regiji jugoistočne Europe, napomenuvši da je u tom procesu od presudne važnosti razmjena mišljenja među parlamentarcima država članica EU i onih pretendenata na članstvo.

Author: Služba za odnose s javnošću