Miroslav Tuđman i Tomislav Ivić primili izaslanstvo Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman i predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić i članovi odbora primili su u posjet izaslanstvo Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore. 

Izaslanstvo Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore boravi u Hrvatskoj u sklopu studijskog posjeta institucijama iz područja sigurnosti i obrane, u organizaciji DCAF-a Geneva (Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces). 

Predsjednik Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore Mevludin Nuhodžić uvodno je kazao kako Republika Hrvatska i Crna Gora kontinuirano surađuju na različitim područjima što dodatno potvrđuje i unapređuje međusobne odnose. Hrvatska svojim znanjem i iskustvom iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom pomaže Crnoj Gori na njezinu „europskom putu“, posebice u kontekstu prijevoda europskog zakonodavstva te ovom prigodom zahvaljujemo na tome, istaknuo je Nuhodžić. 

U nastavku je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman izložio izaslanstvu Crne Gore glavne aktivnosti i način rada Odbora. U nadležnosti Odbora  poslovi su koji se odnose na ustroj i djelokrug tijela državne uprave u području unutarnjih poslova i obrane, državljanstva, državne i javne sigurnosti i druga pitanja iz područja unutarnje politike, nacionalne sigurnosti i obrane. Odbor obavlja i funkciju parlamentarnog nadzora nad sigurnosno-obavještajnim agencijama u skladu sa zakonom, istaknuo je Tuđman. Tomislav Ivić predstavio je djelokrug rada i aktivnosti Odbora za obranu. Odbor je kao samostalno tijelo ustrojen 2008. godine, a do tada je bio u sastavu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, istaknuo je Ivić.

Sugovornici su razmijenili iskustva i o institucijama sigurnosti i obrane dviju zemalja, njihovoj organizacijskoj strukturi te pravnom okviru za njihovo djelovanje. Osvrnuli su se i na nedavni odlazak mirovne misije hrvatskih vojnika u Afganistan gdje su u sklopu 21. hrvatskog kontingenta i vojnici Crne Gore. U završnom dijelu sastanka Mevludin Nuhodžić pozvao je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbor za obranu u uzvratni posjet Skupštini Crne Gore. 

Author: Služba za medije